Αγωγός νερού €56 εκ. στη Λευκωσία

Μεγάλος αγωγός με κόστος €56 εκ. αναμένεται να κατασκευαστεί για τη μεταφορά νερού από τη μονάδα αφαλάτωσης στο Βασιλικό στην επαρχία Λευκωσίας. Σύμφωνα με το τμήμα αναπτύξεως υδάτων, το έργο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021. Το κόστος του έργου φθάνει τα €56 εκ. εκ των οποίων τα €40 εκ. έχουν εξασφαλιστεί με δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τη μελέτη εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον για την κατασκευή των αγωγών μεταφοράς, δεξαμενών και αντλιοστασίων της πρώτης και δεύτερης φάσης του έργου που ετοιμάστηκε από την Ατλαντίς Συμβουλευτική Κύπρου, στόχος του έργου είναι η ικανοποίηση των υδρευτικών αναγκών και η βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας, κυρίως την περιοχή της δυτικής Μεσαορίας. Το έργο αυτό θεωρείται αναγκαίο λόγω των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των κοινοτήτων σε νερό οι οποίες στο παρόν στάδιο υδροδοτούνται αποκλειστικά από τον αγωγό Τερσεφάνου- Λευκωσίας.
Για την υλοποίηση του έργου θα κατασκευαστούν πέραν των 170 km αγωγών διαμέτρου μέχρι και 900mm αλλά και δημιουργία 5 επιπροσθέτων δεξαμενών και 6 αντλιοστασίων σε όλες κοινότητες. Λόγω της γραμμικότητας και του μεγέθους του, το έργο θα πραγματοποιηθεί σε 2 αντίστοιχες φάσεις με την πρώτη φάση να τερματίζει μέχρι το ΣΥΛ Στροβόλου και τη δεύτερη φάση να επεκτείνει το δίκτυό σε όλες της επαρχίες δυτικά της Λευκωσίας μέχρι και τα όρια Περιστερώνας – Αστρομερίτη. Η όδευση περνά από 2 προστατευόμενες περιοχές (Πεντάσχοινου και Αλυκου Ποταμού) ενώ εφάπτεται της προστατευόμενης περιοχής του Σταυροβουνίου.
Οι επιπτώσεις του έργου δεν αναμένεται να είναι σημαντικές εξαιτίας κυρίως της φύσης καθώς και της χωροθέτησης τους. Συγκεκριμένα οι μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένεται να προκληθούν κατά τη φάση κατασκευής και αφορούν τις τυπικές επιπτώσεις εργοταξίου όπως αυξημένα επίπεδα θορύβου, πρόκληση σκόνης και ταλαιπωρία των κάτοικων κυρίως κατά την όδευση από κύριες οδικές αρτηρίες. Παρόλα αυτά οι επιπτώσεις αναμένεται να μειωθούν σημαντικά από τα προτεινόμενα για την κάθε περίπτωση μέτρα μείωσης. Παράλληλα προτείνεται πρόγραμμα παρακολούθησης για διασφάλιση της τήρησης αλλά και της αποδοτικότητας των προτεινομένων μέτρων. Όπως αναφέρεται, με την ολοκλήρωση του έργου θα επωφεληθούν θετικά όλοι οι κάτοικοι των επηρεαζόμενων κοινοτήτων αλλά και όλη η Κύπρος με την αναβάθμιση του υδρευτικού δικτύου και την απεξάρτηση του από τα μειωμένα ποσοστά βροχόπτωσης.

Γράφει η Γεωργία Χαννή – Πηγή: www.stockwatch.com.cy