Η κατασκευή στην Αίγυπτο ενός από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στον κόσμο πρόκειται να ξεκινήσει το 2024 και θα μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη και τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με μία από τις κύριες εταιρείες που υποστηρίζουν το έργο ύψους 11 δισ. δολαρίων.
Η κοινοπραξία – στην οποία συμμετέχουν η Masdar που ανήκει στο Άμπου Ντάμπι και η Infinity Power Holdings – θα ολοκληρώσει την κατασκευή του πάρκου δυναμικότητας 10 γιγαβάτ έως το 2030, δήλωσε ο Mohamed Mansour, πρόεδρος της Infinity Power., σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Η δυναμικότητα αυτή είναι περίπου στο ένα πέμπτο της δυναμικότητας που διαθέτει σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο για όλες τις μορφές ανανεώσιμης ενέργειας.
Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα αγοράζει την ενέργεια, μέρος της οποίας μπορεί να εξαχθεί προς την Ευρώπη, τη Σαουδική Αραβία, το Σουδάν και τη Λιβύη, δήλωσε ο Mansour σε συνέντευξή του στο πλαίσιο του συνεδρίου για το κλίμα, COP27.
Οι εταιρείες αναμένουν να εξασφαλίσουν γη για το έργο φέτος, είπε. Εξετάζουν δύο τοποθεσίες στη δυτική έρημο της Αιγύπτου, η μία κοντά στη Μίνια και η άλλη στο Ασουάν.
Κυβερνήσεις και επενδυτές επενδύουν σε αιολικές και ηλιακές εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο, καθώς επιδιώκουν να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα και να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.
Η ίδια κοινοπραξία εργάζεται επίσης σε μια αιγυπτιακή εγκατάσταση πράσινου υδρογόνου που μπορεί να είναι σε θέση να παράγει 480.000 τόνους καυσίμου ετησίως έως το 2030, δήλωσε ο Mansour. Περίπου το 80% των δύο έργων θα χρηματοδοτηθεί μέσω χρέους, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα προέλθουν από ίδια κεφάλαια. Ενώ η Infinity Power είναι σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τα έργα της, η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να μειώσει τα κέρδη της εταιρείας, δήλωσε ο Mansour.
Επέκταση στην Αφρική
Η Infinity Power στοχεύει να αυξήσει την παραγωγική της ικανότητα στην Αφρική κατά τρεις φορές έως το 2025, σε 3,75 γιγαβάτ. Εξετάζει έργα σε Ζιμπάμπουε, Γουινέα και Τυνησία καθώς και επέκταση στη Νότια Αφρική.
Η Αφρική «είναι ο τόπος όπου η παραγωγή ενέργειας είναι περισσότερο απαραίτητη», δήλωσε ο Mansour. «Πιστεύουμε στην παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιστεύουμε ότι όλοι έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια», πρόσθεσε ο ίδιος.
Η ήπειρος έχει μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά ηλεκτροπαραγωγής ανά κάτοικο στον κόσμο, με τακτικές διακοπές ρεύματος σε πολλές χώρες να εμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη.
Η Infinity Power ελπίζει να ολοκληρώσει τον Ιανουάριο την εξαγορά της Lekela Power που έχει έδρα το Άμστερνταμ, η οποία διαθέτει περίπου 1 γιγαβάτ σε δυναμικότητα αιολικής παραγωγής. «Η εξαγορά της Lekela είναι πολύ στρατηγική για εμάς», δήλωσε ο Mansour. «Είχαμε πολύ καλή γνώση στον τομέα της ηλιακής τεχνολογίας, ενώ η Lekela μας προσφέρει τεχνογνωσία στον τομέα της αιολικής ενέργειας».

Πηγή: capital.gr