Έρευνες για “μαύρο χρυσό” στο Ελντοράντο των ελληνικών θαλασσών

Οι έρευνες για πετρέλαια είναι µια ιστορία η οποία ανέκαθεν έθελγε το ενδιαφέρον της κοινής γνώµης. Άλλωστε, ως story έχει πολλές ενδιαφέρουσες πτυχές: γεωπολιτική, οικονοµία, επιχειρηµατικό ενδιαφέρον. Και, παρά τις συχνές υπερβολές και τις προσδοκίες ότι µπορεί ξαφνικά η Ελλάδα να µετατραπεί σε Σαουδική Αραβία της Μεσογείου, τα τελευταία χρόνια γίνονται σοβαρές προσπάθειες, που φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Μάλιστα, η χώρα είχε βρεθεί πολύ κοντά στην αναγέννηση της αγοράς έρευνας και παραγωγής τη διετία 2013 – 2014, ωστόσο µια σειρά από παράγοντες δεν επέτρεψαν να µετατραπεί σε πράξεις το θεωρητικό πλην σοβαρό ενδιαφέρον που έδειξαν τότε τουλάχιστον 5 µεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για να δραστηριοποιηθούν στη χώρα µας.
Τρία χρόνια µετά και φαίνεται ότι βρισκόµαστε εκ νέου µπροστά σε µια ευκαιρία για την εγχώρια αγορά, στην οποία, µάλιστα, δραστηριοποιούνται ελληνικές δυναµικές εταιρείες, που δεν περιορίζονται στα ελληνικά σύνορα, αλλά ήδη έχουν αναδειχθεί σε περιφερειακές δυνάµεις στην ευρύτερη πολλά υποσχόµενη αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Η κινητικότητα στην αγορά των υδρογονανθράκων ευνοείται, φυσικά, και από τις ευρύτερες εξελίξεις στην ενεργειακή σκακιέρα της περιοχής.


Πώς διαµορφώνονται σήµερα τα δεδοµένα;

Ύστερα από τις γνωστές “ελληνικές καθυστερήσεις” οι δύο εγχώριοι παίκτες της αγοράς, ο όµιλος των Ελληνικών Πετρελαίων και η Energean Oil & Gas, µαζί µε σηµαντικούς διεθνείς παίκτες του πετρελαϊκού κλάδου, όπως η γαλλική Total και η ιταλογαλλική Edison, ετοιµάζονται να πραγµατοποιήσουν εκτεταµένα προγράµµατα γεωτρήσεων προκειµένου να εντοπιστούν νέα κοιτάσµατα ή να αυξηθεί η παραγωγή από το µοναδικό ενεργό κοίτασµα της χώρας, αυτό στην περιοχή του Πρίνου (που εκµεταλλεύεται και αναπτύσσει η Energean). Προ ηµερών, µάλιστα, ανακοινώθηκε και η πρώτη συµφωνία “farm-in”, δηλαδή η πώληση µεριδίου παραχώρησης σε διεθνή παίκτη. Συγκεκριµένα, η Energean συµφώνησε µε την ισπανική Repsol για την είσοδο της ισπανικής εταιρείας µετοχικά και ως διαχειρίστριας στις περιοχές των Ιωάννινων και της Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόκειται για την πρώτη επίσηµη συµφωνία που αποτυπώνει το ευρύτερο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών για την ελληνική αγορά, στο πλαίσιο των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή. Άλλωστε, η Ανατολική Μεσόγειος έχει µπει στα ραντάρ της βιοµηχανίας (Ισραήλ, Κύπρος, Αίγυπτος), εξέλιξη που ευνοεί και τις ελληνικές δραστηριότητες.
Στην Ελλάδα, λοιπόν, µε βάση τον προγραµµατισµό των δύο βασικών εγχώριων παικτών, δηλαδή των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean, αναµένεται τα επόµενα χρόνια να εξερευνηθεί το πιθανό πετρελαϊκό δυναµικό στις εξής περιοχές:

ΠΡIΝΟΣ

Η Energean, που έχει ήδη επενδύσεις 350 εκατ. δολαρίων, τρέχει ένα πρόγραµµα γεωτρήσεων µε στόχο να αξιοποιηθούν εκτιµώµενα αποθέµατα της τάξης των 40 εκατ. βαρελιών. Το 2016 η παραγωγή του Πρίνου ξεπέρασε το 1 εκατ. βαρέλια, ενώ στόχος είναι η ηµερήσια παραγωγή να ξεπεράσει τα 10.000 βαρέλια.

ΠΑΤΡΑΪΚOΣ

Τα ΕΛΠΕ µαζί µε την Edison µέχρι το καλοκαίρι θα εντοπίσουν τους πρώτους γεωτρητικούς στόχους και το πρόγραµµα προβλέπει την υλοποίηση των πρώτων γεωτρήσεων µέσα στο 2018. Ο πρωτεύων γεωλογικός στόχος έχει εντοπιστεί και, εφόσον περιέχει πετρέλαιο, θα αναφέρεται σε κοίτασµα τουλάχιστον 100 εκατ. απολήψιµων βαρελιών.

ΚΑΤAΚΟΛΟ

Εντός του 2018 αναµένεται από την Energean η γεώτρηση στο Κατάκολο, όπου εκτιµάται ότι υπάρχουν 35 – 40 εκατοµµύρια βαρέλια, εκ των οποίων απολήψιµα είναι τα 10 εκατ. περίπου.

ΙΩAΝΝΙΝΑ – ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛAΔΑ

Με βάση τη συµφωνία Energean-Repsol, οι πρώτες σεισµικές έρευνες στα Ιωάννινα θα γίνουν την περίοδο 2017 – 2018 και θα ακολουθήσει η Αιτωλοακαρνανία, εφόσον υπογραφούν και οι σχετικές συµβάσεις, το 2019.

ΚEΡΚΥΡΑ

Πρόκειται για µια από τις πιο ελπιδοφόρες περιοχές, όπου, παρά το µεγάλο βάθος, υπάρχει αναλογικότητα µε την ιταλική ζώνη και οι επιστήµονες θεωρούν ότι οι έρευνες θα οδηγήσουν σε ανακαλύψεις. Πρόσφατα µονογράφηκε η σύµβαση παραχώρησης του θαλάσσιου Οικοπέδου 2 στην κοινοπραξία Total – Edison – ΕΛΠΕ. Όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούµενες διαδικασίες, θα ξεκινήσει το ερευνητικό πρόγραµµα, µε στόχο να ξεκινήσουν γεωτρήσεις σε περίπου τρία χρόνια. Οι προκαταρκτικές εκτιµήσεις, µε βάση τις υπάρχουσες σεισµικές καταγραφές, µιλούν για πιθανό κοίτασµα της τάξης των 2 δισεκατοµµυρίων βαρελιών.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛAΔΑ – ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΚOΣ

Τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ανακηρυχθεί “επιλεγείς αιτών” για τις περιοχές Άρτα – Πρέβεζα και Βορειοδυτική Πελοπόνησος, ενώ αναµένουν την υπογραφή της σύµβασης παραχώρησης και για το Οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.

ΕΞΩΣΤΡEΦΕΙΑ

Μπορεί αυτήν τη στιγµή η ελληνική αγορά να βρίσκεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει και µια άλλη πτυχή: αυτή της εξωστρέφειας. Σε αυτό το κοµµάτι, λοιπόν, οι ελληνικές εταιρείες σήµερα έχουν να παρουσιάσουν σηµαντική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό ότι, µαζί µε τα επιβεβαιωµένα αλλά και τα δυνητικά αποθέµατα σε Ελλάδα και εξωτερικό, η Energean έχει φτάσει σήµερα να έχει στο χαρτοφυλάκιό της 400 εκατ. βαρέλια ισοδύναµου πετρελαίου. Μάλιστα, σε σχέση µε τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας, αξίζει να αναφερθεί ότι η Energean έχει αυτήν τη στιγµή σε εξέλιξη δύο στην Ελλάδα (Πρίνος και Κατάκολο), αλλά και ένα εξαιρετικά σηµαντικό πλάνο ανάπτυξης για τα κοιτάσµατα Karish και Tanin στο Ισραήλ.
Εκτός, όµως, από το Ισραήλ, πρόσφατα η εταιρεία υπέγραψε τη σύµβαση παραχώρησης µε το κράτος του Μαυροβουνίου για δύο θαλάσσια οικόπεδα, όπου αναµένεται να πραγµατοποιήσει επενδύσεις 19 εκατ. δολαρίων την προσεχή επταετία για τη διενέργεια ερευνών.
Το κοινό χαρακτηριστικό των διεθνών δραστηριοτήτων της εταιρείας είναι ότι έχει κερδίσει διαγωνισµούς σε περιοχές µε ισχυρό τουριστικό χαρακτήρα, όπου παίζει καθοριστικό ρόλο η εµπειρία και η συµµόρφωση µε τις βέλτιστες περιβαλλοντικές πρακτικές. Σε αυτό το πεδίο, λοιπόν, η ασφαλής και υποδειγµατική εκµετάλλευση του κοιτάσµατος του Πρίνου σε µια επίσης τουριστική περιοχή έχει παίξει σηµαντικό ρόλο, µε την Energean να “εξάγει τεχνογνωσία”.

Πηγή: www.capital.gr