Έπεσαν οι υπογραφές στο πράσινο διμερές συμβόλαιο της ΔΕΗ Παραγωγή με τον όμιλο Βιοχάλκο, μέσω του οποίου ο όμιλος θα προμηθεύεται πράσινη ηλεκτρική ενέργεια. Σύμφωνα με πληροφορίες το συμβόλαιο έχει δεκαετή διάρκεια και για τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπει συμβατικό μείγμα καυσίμου, φυσικό αέριο.
Από το 2025 ωστόσο το συμβόλαιο γίνεται 100% πράσινο με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά προέλευσης. Το συνολικό μέγεθος του συμβολαίου είναι 1 εκατ. 200 χιλιάδες μεγαβατώρες ετησίως. Σημειώνεται ότι η πράσινη ενέργεια που θα παράγεται από τη ΔΕΗ παραγωγή θα διοχετεύεται προς τη Βιοχάλκο μέσω τρίτου προμηθευτή, δηλαδή μέσω του Ήρωνα.
Νέα δεδομένα
Την ίδια στιγμή νέα δεδομένα για την αγορά προμήθειας και τον κλάδο της υψηλής τάσης δημιουργεί η πρόσφατη συμφωνία του Ήρωνα με τη Βιοχάλκο που αφορά στο κομμάτι της προμήθειας όλων των εργοστασίων της εταιρείας σε υψηλή και μέση τάση. Ως γνωστόν η Βιοχάλκο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος βιομηχανικός καταναλωτής στην υψηλή τάση και μέχρι τώρα τροφοδοτείτο από την ΔΕΗ. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το μερίδιο αγοράς του Ήρωνα στην υψηλή τάση αναμένεται να εκτιναχθεί, ενώ αντίστοιχα το μερίδιο της ΔΕΗ θα υποχωρήσει σημαντικά.
Ενδεικτικό της σημασίας της συμφωνίας είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή κατέστη εφικτή με τις “ευλογίες” της ΔΕΗ. Ενώ δηλαδή η βιομηχανία θα μπορούσε να υπογράψει τη συμφωνία προμήθειας που βασίζεται πάνω σε πράσινο διμερές συμβόλαιο PPA και με τη ΔΕΗ προμήθεια, εντούτοις, η ΔΕΗ η οποία μέχρι πρότινος είχε ηγεμονικό μερίδιο αγοράς στην υψηλή τάση, προτίμησε να παραχωρήσει μερίδιο σε τρίτο προμηθευτή, περιορίζοντας το δικό της.
Αλλάζει το τοπίο
Σημειώνεται ότι ήδη από τη ΔΕΗ προμήθεια έχει αποχωρήσει ακόμη ένας μεγάλος βιομηχανικός πελάτης, η Helleniq Energy. Ο όμιλος δεν είχε καταλήξει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ για νέα σύμβαση προμήθειας το 2021 και προχώρησε σε συμφωνία με την Elpedison από την οποία και προμηθεύονται ρεύμα τα διυλιστήριά του.
Επίσης και η Mytilineos αν και έχει σε ισχύ συμφωνία με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιον, η οποία εκπνέει του χρόνου, αντλεί σε σημαντικό βαθμό φορτία από τις θυγατρικές εταιρείες προμήθειας Protergia και Watt + Volt με προοπτική το 2024 να καλύπτεται πλήρως με φορτία εκτός της ΔΕΗ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο η ΔΕΗ στην Υψηλή Τάση είχε μερίδιο 72,45%, τη Watt + Volt να ακολουθεί με 14,63% και την Elpedison να έχει 9,79%. Με βάση την τελευταία συμφωνία το μερίδιο της ΔΕΗ αναμένεται να πέσει κοντά στο 60% ενώ το μερίδιο της Ήρων αναμένεται να ξεπεράσει το 10%.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr