Υπεγράφη σήμερα, Πέμπτη 5 Ιουλίου 2018, η συμφωνία μεταξύ του Ομίλου Κοπελούζου και του κινεζικού κολοσσού CHN Energy για επενδύσεις, που μπορούν να φτάσουν δυνητικά τα 3 δις. ευρώ, τόσο στη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και στις ΑΠΕ.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας η κινεζική εταιρεία, που είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στον κόσμο, αποκτά συμμετοχή 75% στα αιολικά πάρκα ισχύος 1500 μεγαβάτ που κατέχει και αναπτύσσει στην Ελλάδα ο όμιλος Κοπελούζου ενώ οι δύο όμιλοι έχουν ήδη από κοινού εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις λιγνιτικές μονάδες Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ.
Παράλληλα, η συνεργασία των δύο Ομίλων τόσο στον τομέα της πράσινης ενέργειας όσο και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στοχεύει να επεκταθεί στα Βαλκάνια αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής και Πρόεδρος του Ομίλου Κοπελούζου δήλωσε: «Ο Όμιλός μας πιστεύει στην καθαρή ενέργεια και στις προοπτικές της Ελλάδας. Η συνεργασία μας με την CHINA ENERGY είναι άριστη και εδράζεται στην σοβαρότητα, την αξιοπιστία και την συνέπεια των δύο πλευρών. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία αυτή θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την ολοκλήρωση σημαντικών επενδύσεων και θα προάγει την ενεργειακή βιομηχανία της Ελλάδας, αλλά και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Κινέζικων εταιρειών σε πολλούς τομείς της οικονομίας».
Παρόντες στην τελετή υπογραφής που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο της Αθήνας ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.
Την εκδήλωση χαιρέτισε ο υφυπουργός ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλας ο οποίος χαρακτήρισε την υπογραφή της συμφωνίας «ως πολύ σημαντική εξέλιξη, σημειώνοντας ότι η China Energy είναι μια τεράστια εταιρεία που εκδηλώνει το ενδιαφέρον της για επενδύσεις στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή με βάση τη χώρα μας. Από πλευράς κυβέρνησης θα υπάρξει όχι μόνο ενθάρρυνση αλλά και στήριξη να έρθουν και άλλες κινεζικές εταιρείες να επενδύσουν στη χώρα μας θα έχουν την αμέριστη στήριξη του δημοσίου», ανέφερε ο υφυπουργός
Σημειώνεται ότι η CHN Energy ιδρύθηκε πέρυσι μετά τη συγχώνευση της China Gouodian Corporation και της Shenhua Group. Η εταιρία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της, είναι η μεγαλύτερη παραγωγός ενέργειας στο κόσμο, τόσο από συμβατικές όσο και από ανανεώσιμες πηγές, και η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου από άνθρακα στον κόσμο. Το μετοχικό της κεφάλαιο ανέρχεται στα 17 δις ευρώ και τα περιουσιακά της στοιχεια στα 235,6 δια ευρώ. Απασχολεί 330.000 εργαζόμενους σε 66 θυγατρικές εταιρίες της. Έχει έδρα το Πεκίνο και διαθέτει 7 εισηγμένες στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Σένζεν.