«Γκάζι» πατούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, εισηγμένες και μη, ώστε να εκμεταλλευθούν τις ακόμη πολύ ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές ομολόγων, με στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων και επενδύσεων ή την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού.
Μετά την επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου της Motor Oil την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΔΕΗ, Prodea και Sani/Ikos μπαίνουν και αυτές αυτή την εβδομάδα στον χορό των εταιρικών εκδόσεων, με τον Ιούλιο να αποτελεί, έτσι, τον πιο «δραστήριο» μήνα σε αυτό το μέτωπο, με τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια να αναμένεται να διαμορφωθούν στο 1,35 δισ. ευρώ.
Αν το παραπάνω ποσό προστεθεί στα 3,58 δισ. ευρώ που έχουν ήδη αντληθεί μέσω εκδόσεων από τράπεζες και επιχειρήσεις από τις αρχές του έτους έως τα τέλη Ιουνίου –χωρίς να υπολογίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίου– τότε το ύψος των (αντληθέντων) κεφαλαίων αγγίζει τα 4,93 δισ. ευρώ στο επτάμηνο. Με τις αυξήσεις κεφαλαίου (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Aegean) το ποσό «ανεβαίνει» στα 7,2 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς, έχουν εκδώσει φέτος τίτλους senior preferred, Τier 2 και AT 1 αντίστοιχα, ενώ σε εκδόσεις ομολόγων έχουν προχωρήσει οι εισηγμένες Μυτιληναίος, Motor Oil και ΔΕΗ και η μη εισηγμένη στην ελληνική αγορά Costamare.
Έτσι, με στόχο να κεφαλαιοποιήσει τη θετική συγκυρία η ΔΕΗ έδωσε χθες εντολή στις τράπεζες-αναδόχους (με κύριους διαχειριστές τις Goldman Sachs και HSBC Continental Europe και σειρά συνδιαχειριστών μεταξύ των οποίων οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες) να διοργανώσουν συναντήσεις με επενδυτές, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα, για την έκδοση 7ετούς «πράσινου» ομολόγου, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Η αρχική τιμολόγηση διαμορφώνεται στο 3,75%, ενώ τα έσοδα από την έκδοση θα χρησιμοποιηθούν για τη μερική αποπληρωμή υφιστάμενου δανεισμού και για την πληρωμή των δαπανών και εξόδων της προσφοράς.
Το νέο ομόλογο της ΔΕΗ, το οποίο συναρτάται με την επίτευξη στόχων περιορισμού των εκπομπών CO₂, θα εισαχθεί στην αγορά του Δουβλίνου και θα έχει λήξη τον Ιούλιο του 2028 με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πάροδο των πρώτων τριών ετών.
Παράλληλα, εντολή έδωσε χθες και ο ξενοδοχειακός όμιλος Sani/Ikos Financial Holdings, στις τράπεζες-αναδόχους (με κύριους συντονιστές τις Morgan Stanley και JP Morgan) να «τρέξουν» την έκδοση ευρωομολόγου διάρκειας 5,5 ετών και μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο των πρώτων δύο ετών. Στόχος είναι η άντληση 300 εκατ. ευρώ. Χθες, ο οίκος αξιολόγησης Fitch, με αφορμή και την προγραμματισμένη έκδοση του ομολόγου, ξεκίνησε την κάλυψη της εταιρείας με αξιολόγηση «Β-» και σταθερές προοπτικές, ενώ η Moody’s «βαθμολόγησε» το ομόλογο με Caa1.
Σειρά έχει η Prodea, η οποία βγαίνει στις αγορές με πράσινο ομόλογο διάρκειας 7 ετών, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ. Η δημόσια προσφορά ξεκινάει την Τετάρτη 14 Ιουλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή, ενώ στις 21 Ιουλίου οι νέες ομολογίες θα εισαχθούν στο Χ.Α.

Γράφει η Ελευθερία Κούρταλη – Πηγή: kathimerini.gr