Για την ερχόμενη Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, προγραμματίστηκε η πρώτη δημοπρασία λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από μονάδες της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) για το 2017, παρότι ακόμα δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους Θεσμούς για το σύνολο της ποσότητας ηλεκτρισμού που θα δημοπρατηθεί φέτος.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ η δημοπρασία της 31ης Ιανουαρίου θα αφορά σε 145 Mwh/h και η τιμή εκκίνησης θα είναι ίδια με αυτήν την προηγούμενης δημοπρασίας, της 25ης Οκτωβρίου 2016. Δικαίωμα συμμετοχής ως αγοραστές έχουν όσοι είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο ως τις 17 Ιανουαρίου.
Το πρόγραμμα των δημοπρασιών για το 2017 προβλέπει άλλες τρεις δημοπρασίες, στις 26 Απριλίου για 145 Mwh/h, στις 12 Ιουλίου για 145 Mwh/h και στις 18 Οκτωβρίου για 245 Mwh/h. Μετά τη δημοπρασία του Απριλίου, προβλέπεται η αναθεώρηση της τιμής εκκίνησης. Όμως το πρόγραμμα αυτό δεν περιλαμβάνει τις πρόσθετες ποσότητες που έχουν ζητήσει οι δανειστές για τα ΝΟΜΕ του 2017.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος – Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με τους δανειστές και ότι όταν επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης, θα συμφωνήσουν στη συμβιβαστική φόρμουλα, που προβλέπει την επανεξέταση των ποσοτήτων κάθε εξάμηνο, σε συνδυασμό με τους στόχους για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ.
Το μερίδιο της ΔΕΗ όμως στη λιανική αγορά τους τελευταίους μήνες του 2016 άρχισε να αυξάνεται, παρά τα ΝΟΜΕ του Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να κλείσει την περυσινή χρονιά με ποσοστά στη λιανική περίπου δύο μονάδες, πάνω από το μερίδιο-στόχο για το 2016.
Αν η τάση αυτή συνεχιστεί τον Ιανουάριο και τους επόμενους μήνες, η διαπραγματευτική θέση της ελληνικής πλευράς μπορεί να επιδεινωθεί, αφού οι δανειστές έχουν ζητήσει να επαναδημοπρατηθεί μέσα στο 2017 και η ποσότητα που είχε δοθεί μέσω ΝΟΜΕ το 2016, οι 460 Mwh/h. Μάλιστα για το 2017 ο στόχος του μεριδίου είναι δεσμευτικός από το μνημόνιο, στο επίπεδο του 20% κάτω από το μερίδιο που είχε η ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2015. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΔΕΗ στους μήνες που ακολουθούν θα πρέπει να χάσει σχεδόν 15 ποσοστιαίες μονάδες.
Δεδομένου ότι τα ΝΟΜΕ σχεδιάστηκαν ως το βασικό εργαλείο για να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ, η μη μείωσή του από τον Οκτώβριο και μετά που ξεκίνησαν οι δημοπρασίες, προκαλεί πολλά ερωτήματα, με πολλούς να θεωρούν ότι το μεγαλύτερο μέρος τους διοχετεύτηκε σε εξαγωγές. Ας σημειωθεί ότι η απόφαση για τα ΝΟΜΕ δεν θέτει κανένα περιορισμό στις εξαγωγές των συγκεκριμένων ποσοτήτων ηλεκτρισμού, καθώς δεν κάνει καμία αναφορά στο θέμα αυτό.
Εν τω μεταξύ, στη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού οι τιμές, όπως αποτυπώνονται στην Οριακή Τιμή Συστήματος, συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, πιάνοντας χθες στις 7.00 το βράδυ τα 200 ευρώ/MWh, ενώ για αρκετές ώρες της ημέρας διαμορφώθηκαν στα 150 ευρώ/ Mwh. Aς σημειωθεί, ότι τις περισσότερες ημέρες του Δεκεμβρίου, η ΟΤΣ διαμορφωνόταν μεταξύ 50-60 ευρώ/ Mwh.
Γράφει η Mανταλένα Πίου – Πηγή: www.imerisia.gr