Θετικά διακείμενος στο σχέδιο κατασκευής νέου πυρηνικού αντιδραστήρα, με σκοπό την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, τάχθηκε ο Σλοβένος Πρωθυπουργός Marjan Sarec με δηλώσεις του, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Πρέπει να καταβάλουμε όλες μας τις προσπάθειες στο να κατασκευάσουμε ένα δεύτερο συγκρότημα στο ήδη υπάρχον εργοστάσιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σλοβένος Πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στον πυρηνικό σταθμό NEK, τονίζοντας την αυξημένη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.
Ο υφιστάμενος πυρηνικός σταθμός NEK, που ανήκει ισομερώς στην Σλοβενία και την Κροατία, καλύπτει το 1/5 των αναγκών της πρώτης σε ηλεκτρική ενέργεια. Το 2016, οι δύο χώρες συμφώνησαν να επεκτείνουν το προσδόκιμο λειτουργίας του σταθμού για 20 χρόνια, έως το 2043.
Τέλος, να αναφέρουμε πως ο σταθμός NEK κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Westinghouse και ξεκίνησε την λειτουργία του το 1984. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, προγραμματιζόταν να λειτουργήσει έως το 2023.