Κατά τη διάρκεια του σημερινού Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης («SPIEF») 2017, ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Κοπελούζου και ο κ. Roman Panov, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής JSC «Rosgeologiya», υπέγραψαν σύμφωνο συνεργασίας για την από κοινού ανάπτυξη γεωθερμικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα. Την ίδια ώρα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν επίσης να συστήσουν μια κοινή εταιρεία για την υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου.

Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο μερών κατά τη διάρκεια του SPIEF 2015 για την από κοινού υλοποίηση έργων που συνδέονται με την ανάπτυξη των γεωθερμικών πόρων και την κατασκευή γεωθερμικών σταθμών παραγωγής ενέργειας στην Ελλάδα. Ως επόμενο βήμα, η κοινή εταιρεία θα προχωρήσει στις σχετικές διαδικασίες για τη λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση του έργου. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη παρουσία του Υπουργού Φυσικών Πόρων, κ. Sergei Donskoi και του Υπουργού Μεταφορών κ. Maksim Sokolov της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

H Rosgeologiya, είναι ένας ρωσικός όμιλος γεωλογικών εταιριών ο οποίος παρέχει ένα πλήρες εύρος υπηρεσιών που σχετίζονται με την γεωθερμία, την υποθαλάσσια γεωλογία, την εξόρυξη υδρογονανθράκων και την υπεράκτια εξερεύνηση. Ο όμιλος ανήκει κατά 100% στη Ρωσική Ομοσπονδία, αποτελείται από 63 εταιρίες και έχει εξερευνήσει περισσότερα από 1000 κοιτάσματα υδρογονανθράκων και μεταλλευμάτων, μεταξύ των οποίων εκείνο του Astrakhanskoye (2,5 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου), του Tengiz (3.1 δις τόνοι πετρελαίου) και του Kovyktinskoe (1.9 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου).

Ο ρωσικός όμιλος έχει μεγάλη εμπειρία σε έργα στο εξωτερικό με δεκάδες ενεργές εξορύξεις στην Ασία, την Ευρώπη, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική. Μεταξύ των πελατών της Rosgeologiya, περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Gazprom, η Rosneft, η Lukoil, η Severstal MMC Norilsk Nickel, η Itera, η NLMK, η Sibuglemet, η BP, η Chevron και πολλές άλλες.