Το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για το τρέχον έτος – το 2018 χαρακτηρίζεται από το κυπριακό Υπουργείο Ενέργειας ως «ερευνητικό έτος» – περιλαμβάνει τέσσερις με πέντε (4-5) γεωτρήσεις. Η ιταλική ΕΝΙ προγραμματίζει δύο γεωτρήσεις για το 2018, μία στον γεωτρητικό στόχο «Καλυψώ» του μπλοκ 6 και άλλη μία στο κοίτασμα «Σουπιά» του θαλάσσιου τεμαχίου 3.
Εάν ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους οι περιβαλλοντικές μελέτες και η αξιολόγηση των στοιχείων των σεισμολογικών ερευνών για το 8, τότε η ΕΝΙ ενδεχομένως να επιχειρήσει γεώτρηση και στον στόχο «Ερατοσθένης (Νότιο 1)» του εν λόγω μπλοκ.
Η κοινοπραξία μεταξύ της αμερικανικής πετρελαϊκής εταιρείας ExxonMobil και της Qatar Petroleum, έχει ανακοινώσει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2018 θα διενεργήσει δύο γεωτρήσεις στο μπλοκ 10, και συγκεκριμένα στους στόχους «Άνθεια» και «Δελφίνος».
Ηρεμία στην ΑΟΖ
Παρά το περίπου πολεμικό κλίμα μεταξύ Κύπρου – Τουρκίας που κτίζεται από μερίδα των Μίντια και το οποίο τροφοδοτούν/ συντηρούν κάποιοι πολιτικοί και πολιτικοί αναλυτές, στην πραγματικότητα, σύμφωνα με πηγή του κυπριακού ΥΠΕΞ που μίλησε στον «Π», η Τουρκία δεν έχει παρενοχλήσει καθόλου το ερευνητικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε σήμερα, δηλαδή τη γεώτρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο 6, ούτε στο παρελθόν. Για την ώρα, η Άγκυρα περιορίζεται σε δηλώσεις που στέλνουν μήνυμα σε Κύπρο – Ελλάδα και διεθνή κοινότητα για τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Πηγή: www.politis.com.cy