Τρέχουν» οι διαδικασίες για τον αγωγό IGB στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης, παρά την ραγδαία εξάπλωση του Covid-19, καθώς σύμφωνα με ενημέρωση του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Αλεξανδρούπολης, κ. Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, κατέφθασαν, χθες Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020, οι πρώτοι σωλήνες του αγωγού φυσικού αερίου Interconnector GreeceBulgaria (IGB), για τη μεταφορά αερίου από την Κομοτηνή στη Στάρα Ζαγόρα.
Η πρώτη παρτίδα αποτελείται από σωλήνες διαμέτρου 32 ιντσών με εξωτερική επίστρωση πολυαιθυλενίου τριών στρωμάτων. Το πλοίο έδεσε στο νέο terminal του Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων που λαμβάνει ο Οργανισμός για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.
«Εν μέσω πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς η εμπορική δραστηριότητα στον Λιμένα της Αλεξανδρούπολης, η διαδικασία αξιοποίησης του αλλά και η πορεία υλοποίησης των μεγάλων ενεργειακών έργων της περιοχής. Την επόμενη ημέρα έχουμε ανάγκη τα έργα εκείνα που θα μας βοηθήσουν να ανακάμψουμε», δήλωσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ.
Το συνολικό μήκος του είναι 182 χιλιόμετρα από τα οποία τα 31 χιλιόμετρα είναι στο ελληνικό έδαφος και τα υπόλοιπα στο βουλγαρικό. Το συνολικό κόστος κατασκευής και λειτουργίας του αγωγού θα φτάσει τελικά τα 240 εκατ. ευρώ.
Ο αγωγός θα έχει αρχικά προβλεπόμενη μεταφορική ικανότητα έως 3 δισ. κυβικών μέτρων αερίου ετησίως (με δυνατότητα επέκτασης μέχρι τα 5 δις. κυβικά μέτρα), συνδέοντας το ελληνικό σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου με το βουλγαρικό.

Πηγή: ethnos.gr