To 100% ενεργειακά αυτόνομο θερμοκήπιο της ελληνικής εταιρείας OET (Organic Electronic Technologies), λειτουργεί εδώ κι ένα χρόνο στη Θέρμη Θεσσαλονίκης με πολύ θετικά αποτελέσματα (αύξηση παραγωγής υδροπονικής τομάτας έως και 20%), και παρουσιάζεται μεταξύ άλλων στα πλαίσια του Διεθνούς ΣυνεδρίουNANOTEXNOLOGY 2022,(2-9 Ιουλίου ) στη Θεσσαλονίκη.
Το «πράσινο» αυτόνομο θερμοκήπιο αποτελεί την «αρχή» του ερευνητικού έργουPhotokipia που παρουσιάστηκε στο Διεθνές ΣυνέδριοAgrivoltaicsστην Ιταλία (15-17 Ιουνίου).
Στόχος του Photokipia είναι η ανάπτυξη οργανικών και εκτυπωμένων φωτοβολταϊκών (OPVs) μεγάλης κλίμακας, για την κατασκευή αποδοτικών θερμοκηπίων που επιτρέπουν τη σωστή ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας
Αγροφωτοβολταϊκά και Οργανικά Ηλεκτρονικά. Η απάντηση στο πρόβλημα.
Παρά τον στόχο της ΕΕ να παράγει το 30% της ενέργειάς της από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2030 και παρά τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει, σχεδόν κάθε στάδιο παραγωγής τροφίμων βασίζει στο φυσικό αέριο και πετρέλαιο. Τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης τις βιώνουμε ακόμη πιο έντονα και λόγω της ενεργειακής κρίσης που μετατρέπεται σε επισιτιστική.
Μια απάντηση στο πρόβλημα είναι η εκτεταμένη χρήση των αγροβολταϊκών, των φωτοβολταϊκών δηλαδή που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα θερμοκήπια και να «εκμεταλλευτούν» την ηλιοφάνεια για να τροφοδοτήσουν τις διαδικασίες παραγωγής.
Η ελληνική εταιρεία OET παρουσίασε πρόσφατα μία ακόμηεπαναστατική εφαρμογή στον τομέα των φωτοβολταϊκών.
Πρόκειται για τα οργανικά φωτοβολταϊκά, τα λεγόμενα φωτοβολταϊκά 3ηςγενιάς που παράγονται στην Ελλάδα και έχουν μοναδική ευελιξία, είναι πολύ ελαφρά, φιλικά στο περιβάλλον και διαφανή. Ταυτόχρονα απορροφούν την ηλιακή ενέργεια, εμποδίζοντας την UV ακτινοβολία που είναι βλαβερή για τον άνθρωπο και τα φυτά.
Μέσω του ερευνητικού έργουΦΩΤΟΚΗΠΙΑ (PHOTOKIPIA),στο οποίο κύριο ρόλο έχουν μέλη του ΣυνδέσμουHOPE-A (Hellenic Organics Printed Electronic Association), αναπτύσσονται φωτοβολταϊκά (OPVs) μεγάλης κλίμακας για τη δημιουργία «ενεργειακά αποδοτικών θερμοκηπίων» που επιτρέπουν τη σωστή ανάπτυξη της θερμοκηπιακής καλλιέργειας.
Το έργο ΦΩΤΟΚΗΠΙΑ (PHOTOKIPIA) με τον πρωτοποριακό συνδυασμό της παραγωγής ενέργειας και του πρωτογενούς τομέα για τη δημιουργία «Ενεργειακά Αποδοτικού Θερμοκηπίου», συμβάλλει αποφασιστικά στην Αγροτική και Εθνική Οικονομία όχι μόνο σε εθνικό, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού προσφέρει ενεργειακή φιλική στο περιβάλλον, φθηνή λύση και αυξάνει παράλληλα την ποσότητα και ποιότητα της καλλιέργειας.