Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του εργάζονται στην κατεύθυνση επίτευξης μιας συμφωνίας για μείωση της παραγωγής πετρελαίου τουλάχιστον κατά 1,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, δήλωσαν τέσσερις πηγές, σύμφωνα με τις οποίες η αντίσταση της Ρωσίας σε μια σημαντική μείωση της παραγωγής είναι μέχρι στιγμής το βασικό εμπόδιο.
Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει την Πέμπτη στη Βιέννη, ενώ θα ακολουθήσουν την Παρασκευή συνομιλίες με συμμάχους όπως η Ρωσία, εν μέσω μείωσης των τιμών του αργού εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης και ανησυχιών για υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου λόγω αύξησης της αμερικανικής παραγωγής.
Ο ντε φάκτο ηγέτης του Οργανισμού, η Σαουδική Αραβία, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει η ανάγκη για σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή από τον Ιανουάριο, αλλά έχει δεχθεί πιέσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να βοηθήσει να στηριχθεί η παγκόσμια οικονομία με χαμηλότερες τιμές πετρελαίου.
Κάτι που πιθανόν περιπλέκει την όποια απόφαση του ΟΠΕΚ είναι η κρίση αναφορικά με τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη τον Οκτώβριο. Ο Τραμπ έχει στηρίξει τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν παρά τις εκκλήσεις από πολλούς Αμερικανούς πολιτικούς να επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις στο Ριάντ.
Οι πηγές, τρεις από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και μία από χώρα εκτός του ΟΠΕΚ, δήλωσαν ότι η συνάντηση διεξάγεται σε δύσκολο περιβάλλον και ότι η ρωσική θέση θα είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη μιας συμφωνίας. «Η Ρωσία παίζει σκληρό παιχνίδι», δήλωσε μία από τις πηγές του ΟΠΕΚ.