Η ΑΒΒ θα συμβάλει στην υλοποίηση ενός βιώσιμου δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών στη Βόρεια Νορβηγία, που θα έχει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου (CO2) κατά σχεδόν 2.200 τόνους ετησίως, ποσότητα που αντιστοιχεί στις εκπομπές ρύπων 1.200 επιβατικών οχημάτων.
Η πρωτοβουλία ανήκει στον Δήμο του Nordland και στόχο έχει να εξοπλίσει το σύνολο του δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών της πόλης του Bodø, που αποτελείται από λεωφορεία και ferry boats, αποκλειστικά με μέσα που κινούνται με ηλεκτρισμό, ξεκινώντας από την 1η Ιουλίου 2021. Η κίνηση αυτή θα συνεισφέρει ουσιαστικά στη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως και 55% μέχρι το 2030.
Η μετάβαση στα ηλεκτρικά λεωφορεία θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των ρύπων που προέρχονται από τις δημόσιες συγκοινωνίες, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του δήμου για θέματα δημοσίων συγκοινωνιών, BentJoacim Bentzen. Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο που αποδεικνύει πως οι ηλεκτροκίνητες αστικές μεταφορές μπορούν να αποτελέσουν μία βιώσιμη λύση μετακινήσεων ακόμη και στις ακραίες καιρικές συνθήκες της Αρκτικής.
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας Rambøll, η μείωση των ρύπων που μπορεί να επιτευχθεί ισοδυναμεί με τις εκπομπές 1.200 πετρελαιοκίνητων επιβατικών οχημάτων ή αλλιώς με εξοικονόμηση 1 εκατομμυρίου λίτρων καυσίμου diesel. Ταυτόχρονα, και πλέον της μείωσης των ρύπων, σημαντική είναι η μείωση του θορύβου που θα προκύψει από την αντικατάσταση των συμβατικών λεωφορείων με ηλεκτρικά.

Η Volvo θα παραδώσει 31 ηλεκτρικά αρθρωτά λεωφορεία, από τα οποία τα 17 θα είναι τα Volvo Electric 7900 12 μέτρων και τα 14 τα Volvo Electric 7900 18,7 μέτρων, που διαθέτουν μπαταρίες ισχύος 264 και 330 kWh αντίστοιχα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα παραγγελία στη Volvo Νορβηγίας που αφορά σε ηλεκτρικά λεωφορεία, υπογράμμισε ο Svennge Løkken, Marketing Director της Volvo Νορβηγίας.
Οι σταθμοί φόρτισης της ΑΒΒ θα εγκατασταθούν μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα φορτίζουν με παντογράφους για ταχεία φόρτιση βαρέων οχημάτων ισχύος 450 kW και η σύνδεση με το λεωφορείο θα γίνεται αυτόματα στην οροφή του. Θα χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο OppCharge, ένα ανοιχτό πρωτόκολλο που χρησιμοποιείται για τη φόρτιση βαρέων οχημάτων.
Τα λεωφορεία θα μπορούν να φορτίσουν σε μόλις 6 λεπτά κατά τη μήκος της διαδρομής τους, ενώ η ενσωμάτωση των φορτιστών στην cloud ψηφιακή πλατφόρμα ABB Abilityεξασφαλίζει την εξ αποστάσεως επίβλεψη και διαχείριση του δικτύου. Οι διαχειριστές του δικτύου μπορούν με αυτόν τον τρόπο να παραμετροποιήσουν τους φορτιστές από απόσταση, να μειώσουν τον χρόνο θέσης εκτός λειτουργίας και να αυξήσουν την αποδοτικότητα της εγκατάστασης.
Η ABB διαθέτει εξαιρετικά μεγάλη εμπειρία στην ανάπτυξη βιώσιμων λύσεων μεταφορών. Εδώ και μια δεκαετία, η ABB έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 14.000 ταχυφορτιστές DC σε περισσότερες από 80 χώρες. Πιο πρόσφατα, η ABB έλαβε το βραβείο Global E-mobility Leader 2019 για τον ρόλο της στην υποστήριξη της διεθνούς υιοθέτησης λύσεων βιώσιμης κινητικότητας.
Τομέας Ηλεκτρολογικού Εξοπλισμού Διανομής και Εγκαταστάσεων της ABB είναι παγκόσμιος ηγέτης στα προϊόντα και τις λύσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες, διαθέτοντας πάνω από 200 εργοστάσια παραγωγής.
Περισσότεροι από 50.000 εργαζόμενοι είναι αφοσιωμένοι στην παροχή προϊόντων, συστημάτων και λύσεων, που αποτελούν το μέλλον της ασφαλούς, έξυπνης και βιώσιμης ηλεκτροδότησης. Με πυρήνα τις προηγμένες ψηφιακές λύσεις του ABB Ability™, το χαρτοφυλάκιό μας προστατεύει, συνδέει και βελτιστοποιεί την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας προσφέροντας έξυπνη διανομή και αποθήκευση ενέργειας για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τη βιομηχανία, τα κτίρια, τις υποδομές και τις μεταφορές.