Μία άκρως συμβολική πρόταση για την επισημοποίηση της διακοπής στις ροές ρωσικού πετρελαίου προς τη Γερμανία και την Πολωνία έκανε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πρόταση γίνεται στο πλαίσιο του 11ου πακέτου ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, έπειτα μάλιστα από έντονες πιέσεις της Πολωνίας, η οποία διαφορετικά θα δυσκολευτεί να διακόψει τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας πετρελαίου.
Πριν το ξέσπασμα του πολέμου οι δύο χώρες είχαν τη μεγαλύτερη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα σε σχέση με άλλα κράτη της Ε.Ε. Ωστόσο, με την προσπάθεια απεξάρτησης που ξεκίνησε μετά την εισβολή, μείωσαν σημαντικά τις εισαγωγές πετρελαίου, αν και είχαν τη δυνατότητα να εξαιρέσουν τις ροές από το βόρειο τμήμα του αγωγού Druzhba.
Τελικά, η Πολωνία και η Γερμανία δεσμεύτηκαν και κατάφεραν να διακόψουν πλήρως την εισαγωγή πετρελαίου. Σημειώνεται πως παρά τη συμβολικότητα της πρότασης όμως, η ίδια η διακοπή υποχρέωσε αρκετά διυλιστήρια να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές πετρελαίου, ενώ ορισμένα έχουν πλέον μικρότερη παραγωγή.
Στο πλαίσιο αυτό, μια μικρή ποσότητα πετρελαίου από το Καζακστάν εξακολουθεί να διέρχεται μέσω του αγωγού Druzhba. Για την ποσότητα αυτή δεν αναμένεται να εφαρμοστεί κάποιο μέτρο, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περίσταση η Ρωσία λειτουργεί ως διαμετακομιστικός κόμβος.
Κύριος στόχος του νέου πακέτου κυρώσεων της Ε.Ε. είναι να κλείσει τυχόν παραθυράκια που χρησιμοποιεί η Ρωσία για να παρακάμψει τα περιοριστικά μέτρα.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg