Σύμφωνα με δημοσιεύματα της διεθνούς αγοράς, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Andrew Cuomo, ανακοίνωσε πακέτο επενδύσεων ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στα πλαίσια της αύξησης του μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο 50% μέχρι το 2030.

Όπως αναφέρει σχετικό δελτίο τύπου, η νέα αυτή πρωτοβουλία, με ονομασία «Clean Climate Careers», έχει θέσει ως στόχο την ανάπτυξη της αναδυόμενης οικονομίας των ΑΠΕ στην Νέα Υόρκη και την προετοιμασία του εργατικού δυναμικού για τη μακροχρόνια σταδιοδρομία που σχετίζεται με τη βιομηχανία αυτή.

Η πρωτοβουλία θα επικεντρωθεί στην επιτάχυνση της ενεργειακής απόδοσης και της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ώστε να καταστήσει τη Νέα Υόρκη «ένα μαγνήτη για νέες ενεργειακές τεχνολογίες και να οδηγήσει σε 40.000 νέες θέσεις εργασίας καθαρής ενέργειας έως το 2020».

Εξάλλου, ο κυβερνήτης Cuomo είχε υπογράψει μια εκτελεστική απόφαση που δεσμεύει τη Νέα Υόρκη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανακαλύφθηκαν στα πλαίσια της Συμφωνίας του Παρισιού, μαζί με τους κυβερνήτες της Καλιφόρνια και της Ουάσινγκτον, παρά την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία. 

Σύμφωνα με την πρωτοβουλία «Clean Climate Careers», η πολιτεία της Νέας Υόρκης σκοπεύει να επενδύσει το ιλιγγιώδες ποσό των 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μεγάλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων αιολικών και ηλιακών συστημάτων, ενώ την ίδια ώρα προγραμματίζει να αυξήσει σημαντικά την ενεργειακή απόδοση και τις ηλιακές εγκαταστάσεις στα δημόσια κτίρια. 

Η επένδυση εκτιμάται ότι θα προσθέσει 2,5 εκατομμύρια μεγαβατώρες (MWh) ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, αρκετή ενέργεια για την τροφοδοσία 230.000 νοικοκυριών με ηλεκτρικό ρεύμα, ενω αφορά και την μεγαλύτερη προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στην ιστορία των ΗΠΑ που εκδίδεται από μια πολιτεία.

«Καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παραβιάζει την ευθύνη της για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, εις βάρος του περιβάλλοντος και της οικονομίας μας, η Νέα Υόρκη οδηγεί τη χώρα στην προώθηση ενός καθαρού ενεργειακού μέλλοντος», δήλωσε ο κυβερνήτης Cuomo.