Οι ημερήσιες εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς βασικές ξένες αγορές μειώθηκαν τον Οκτώβριο, καθώς οι ροές προς την Ευρώπη παραμένουν περιορισμένες.
Οι ανησυχίες σχετικά με τις ρωσικές παραδόσεις καυσίμων, οι οποίες ιστορικά αντιπροσώπευαν περίπου το 1/3 της κατανάλωσης του φυσικού αερίου της Ευρώπης, έχουν μετριαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ασυνήθιστα ήπιος καιρός καθυστερεί τη ζήτηση για θέρμανση, επιτρέποντας στα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν να γεμίζουν τις αποθήκες φυσικού αερίου. Ειδικότερα, οι αποθήκες της ΕΕ ήταν γεμάτες πάνω από 94% στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, σε σύγκριση με τον πενταετή εποχικό μέσο όρο του 89%.
Παρ’όλα αυτά, η Ρωσία έχει μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη εδώ και μήνες και οι πλήρως γεμάτες αποθήκες δεν θα είναι αρκετές για να μην επηρεαστούν τα νοικοκυριά αυτό το χειμώνα κατά τη διάρκεια των ημερών αιχμής της ζήτησης, αν ο καιρός είναι ασυνήθιστα κρύος, υποστήριξε τον περασμένο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ. Η Ευρώπη ενδέχεται να στερηθεί περίπου 800 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα χωρίς τις ρωσικές προμήθειες κατά της διάρκεια της υψηλής ζήτησης, πρόσθεσε.
Ο ρωσικός γίγαντας του φυσικού αερίου εξήγαγε 139 εκατ. κυβικά μέτρα ημερησίως σε χώρες εκτός της πρώην Σοβιετικής Ένωσης τον περασμένο μήνα, μειωμένα κατά 11,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg που βασίζονται σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη. Από την αρχή του έτους, οι παραδόσεις της Gazprom στους κύριους πελάτες της στο εξωτερικό έχουν μειωθεί κατά 42,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, στα 91,2 δισ. κυβικά μέτρα.
Η Gazprom δεν παρέχει λεπτομερή ανάλυση των εξαγωγών της προς τις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Καθώς οι κύριες οδοί του ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη έχουν τεθεί σε κίνδυνο, οι ροές συνεχίζονται μέσω της Ουκρανίας σε περιορισμένα επίπεδα και εκείνες προς την Ουγγαρία και τη Σερβία περνούν μέσω του αγωγού TurkStream που εκτείνεται από τη Ρωσία στην Τουρκία.
Οι ημερήσιες ροές μέσω Ουκρανίας ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 42 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβριο, ενώ οι μεταφορές μέσω TurkStream προς την Ευρώπη ήταν κατά μέσο όρο στα περίπου 29 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα. Οι συνολικές εξαγωγές της Ρωσίας προς την Ευρώπη ανέρχονται σε λίγο περισσότερο από το 1/5 της ποσότητας που ήταν πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
Οι ροές προς την Κίνα μέσω του Power of Siberia συνεχίζουν να αυξάνονται με τις παραδόσεις να υπερβαίνουν “τακτικά” τις ημερήσιες συμβατικές ποσότητες, ανέφερε η Gazprom.
Η ημερήσια παραγωγή φυσικού αερίου της Gazprom διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 990 εκατ. κυβικά μέτρα τον Οκτώβριο, αυξημένη κατά σχεδόν 18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg. Η παραγωγή της φέτος έχει μειωθεί κατά 19% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 344 δισ. κυβικά μέτρα.

Πηγή: capital.gr