Ο πρώτος πανελλαδικά σταθμός αποσυμπίεσης φυσικού αερίου (CNG) της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ) εγκαινιάστηκε το βράδυ της Τρίτης στο Λαγκαδά.
Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των εταιρειών ΕΔΑ ΘΕΣΣ, ΕΝΙ Gus a Luce και ΔΕΠΑ, αλλά και στελέχη της ΡΑΕ.
Τη στρόφιγγα τροφοδοσίας του τοπικού δικτύου αγωγών από το σταθμού αποσυμπίεσης έστρεψαν, συμβολικά, για πρώτη φορά στο σημείο της τοπικής εγκατάστασης, πίσω από το δημοτικό στάδιο του Λαγκαδά, όλοι μαζί, οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των συνεργαζόμενων εταιρειών. Η κεντρική εκδήλωση έγινε αργότερα στην πλατεία του Λαγκαδά και με την ολοκλήρωσή της, άναψε η φλόγα στην κορυφή ενός μεταλλικού πύργου εκπομπής αερίου και ακολούθησαν πυροτεχνήματα.
Ο σταθμός αποσυμπίεσης τροφοδοτείται με συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG), το οποίο μεταφέρεται, οδικώς, από την κεντρική εγκατάσταση στη Σίνδο, με τον κινητό «εικονικό αγωγό» της ΕΔΑ ΘΕΣΣ. Στις εγκαταστάσεις τροφοδοσίας στη Σίνδο, το αέριο συμπιέζεται από τα 19 στα 200 bar και όταν φτάνει στη μονάδα του Λαγκαδά, αποσυμπιέζεται στα 4 bar, ώστε να διακινηθεί με ασφάλεια, μέσω του τοπικού δικτύου, στους καταναλωτές.
Σε πρώτη φάση έχει κατασκευαστεί ένα τοπικό δίκτυο διανομής με αγωγούς έξι χιλιόμετρων, το οποίο θα επεκταθεί σύντομα για να καλύψει τον κύριο όγκο των καταναλωτών στο Λαγκαδά. Η πρώτη ποσότητα αερίου που μετέφερε στο σταθμό αποσυμπίεσης ο κινητός «εικονικός αγωγός» της εταιρείας ήταν επαρκής για να καλύψει άμεσα εξήντα δύο συνδεδεμένους καταναλωτές. Χθες βράδυ, ωστόσο, άνοιξαν συμβολικά οι βάνες αερίου σε έναν οικιακό και σε έναν εμπορικό καταναλωτή, καθώς και σε ένα δημόσιο κτίριο και σε ένα σχολείο.
Αναλόγως με τη ζήτηση, υπάρχει πρόβλεψη, ώστε ο σταθμός CNG να μπορεί να τροφοδοτεί με μεγαλύτερη συχνότητα και με περισσότερες ποσότητες το τοπικό δίκτυο και να καλύπτει όλες τις ανάγκες που προοπτικά θα προκύψουν.