Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των διοικήσεων ΔΕΗ και Λάρκο στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την επίλυση του θέματος με τις οφειλές της βιομηχανίας για τους λογαριασμούς ρεύματος και την υπογραφή καινούριας σύμβασης προμήθειας.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε λύση και ήδη από σήμερα συμφωνήθηκε το κείμενο με τους όρους που θα περιλαμβάνει τους όρους προμήθειας. Το άτυπο αυτό MoU θα αποτελέσει και τη βάση για την υπογραφή της νέας σύμβασης και επομένως η ΔΕΗ δε θα χρειαστεί να εφαρμόσει τις επιπτώσεις της άρσης εκπροσώπησης της Λάρκο (είχε δοθεί χρονικό περιθώριο μέχρι την Παρασκευή. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΔΕΗ από το πλαίσιο συμφωνίας διασφαλίζει αφενός την ολοσχερή εξόφληση των τρεχουσών καταναλώσεων, με τη Λάρκο να δεσμεύεται να μειώσει την παραγωγή της, ούτως ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, αφετέρου συμφωνείται η σταδιακή εξόφληση των οφειλών που συσσωρεύτηκαν την τελευταία διετία, μετά την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης προμήθειας.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με πληροφορίες η Λάρκο δεσμεύτηκε για μείωση της κατανάλωσης ρεύματος από τα 5,5 εκατ. ευρώ το μήνα στα 4,1 εκατ. ευρώ, ποσό που θα εξοφλείται ολοσχερώς. Εάν για τρίτους λόγους (πχ εκτίναξη διοξειδίων του άνθρακα) ο λογαριασμός υπερβεί τα 4,5 εκατ. ευρώ τότε η συμφωνία προβλέπει την κατάθεση εγγυητικών επιστολών που θα ανανεώνονται σε μηνιαία βάση.
Επίσης, εάν η Λάρκο θέλει να αυξήσει την κατανάλωσή της πάνω από τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν τότε επίσης θα καταθέτει μηνιαίες εγγυητικές επιστολές. Τέλος η συμφωνία προβλέπει έναν πρώτο διακανονισμό για το υφιστάμενο χρέος, με μια πρώτη διευθέτηση.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr