Σημαντικά “deals”, με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλιακής ενέργειας της Ισπανίας, έκλεισε η Total, με σκοπό την ανάπτυξη έργων συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 2 GW στην Ιβηρική Χερσόνησο.
Αναλυτικότερα, το πακέτο συμφωνίας μεταξύ της Total Solar International και των τοπικών εταιρειών ανάπτυξης Powertis και Solarbay Renewable Energy, θα επιτρέψουν στον προμηθευτή ενέργειας να έχει πρόσβαση σε «μία από τις πιο δυναμικές αγορές ηλιακής ενέργειας» στην Ευρώπη, με μοναδικό δυναμικό στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, η συμφωνία με την Powertis αφορά την εγκαθίδρυση κοινοπραξίας, με την Total να διατηρεί το 65% και την Powertis το 35%, και το αρχικό χαρτοφυλάκιο να περιέχει έργα 800 MW στο αρχικό τους στάδιο. Ωστόσο, ήδη, υπάρχει πρόβλεψη για περαιτέρω διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της κοινοπραξίας και με άλλα έργα.
Σε ότι αφορά την Solarbay, η Total υπέγραψε μια συμφωνία για την απόκτηση του 100% του χαρτοφυλακίου της εταιρείας, η οποία διαχειρίζεται έργα ΑΠΕ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.2 GW ισχύος.
Τα συγκεκριμένα έργα θα βρίσκονται στις επαρχίες της Ανδαλουσίας, της Αραγωνίας και της Καστίγια – Λα Μάντσα, ενώ σύμφωνα με το πλαίσιο της συμφωνίας, τα πρώτα από αυτά αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία στο τέλος του 2020, με τα υπόλοιπα να προγραμματίζεται να λειτουργήσουν το 2023.
Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα της Ισπανίας 2021-2030, η εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών έργων αναμένεται να αυξηθεί από τα 6 GW που είναι σήμερα, κοντά στα 40 GW μέχρι το 2030.