Η Schneider Electric, πρωτοπόρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό της διαχείρισης ενέργειας και του αυτοματισμού, ενίσχυσε το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας, σε συνεργασία με την Aeven, πάροχο ψηφιακών λύσεων για data centers.
Η Aeven έχοντας εμπειρία τριών δεκαετιών στον κλάδο των ψηφιακών υποδομών, με έδρα στη Δανία και παρουσία στις Φιλιππίνες και την Τσεχία, παρέχει ασφαλείς ψηφιακές υπηρεσίες για πελάτες που δραστηριοποιούνται στον δημόσιο τομέα, στην Τεχνητή Νοημοσύνη, στον κλάδο των βιοεπιστημών και των χρηματοοικονομικών.
Στήριξη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Δανίας 
Έχοντας χαράξει μια πορεία δεκαετιών στις σκανδιναβικές χώρες, η μετάβαση από την ηλεκτρική ενέργεια στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σε συνδυασμό με το απαιτητικό μακροοικονομικό περιβάλλον, έχει ως συνέπεια οι Αρχές της Δανίας να καταβάλλουν προσπάθειες για τη διατήρηση σταθερής τροφοδοσίας του δικτύου. Λόγω της γεωγραφικής θέσης της Δανίας, ορισμένα τμήματα της χώρας παρουσιάζουν σήμερα αυξημένη ζήτηση, με αποτέλεσμα οι Αρχές να στρέφονται προς τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας για τα καλύψουν τις ανάγκες τους.
Σε συνέχεια του αιτήματος, η Energinet, ανέπτυξε μια εφεδρεία συγκράτησης της συχνότητας (FFR), με την οποία τα data centers και άλλες βιομηχανίες μπορούν να υποστηρίξουν το δίκτυο με υπηρεσίες. Σε συνεργασία με την ομάδα έρευνας και ανάπτυξης της Schneider Electric στο Kolding και τους αντίστοιχους φορείς στο Παρίσι, η Aeven κατασκεύασε μια προσαρμοσμένη λύση αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS) Galaxy VX για την παροχή FFR και τη σταθεροποίηση του τοπικού δικτύου.
Πρώτη στο είδος της η Δανία
Το 2022, οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Aeven δέσμευσαν μονάδα ισχύος ενός μεγαβάτ (MW) σε ένα από τα data centers της Δανίας για την ενίσχυση του εν λόγω έργου. Έχοντας αγοράσει για πρώτη φορά τα UPS Galaxy VX της Schneider Electric το 2017, η Aeven χρησιμοποίησε την πατενταρισμένη τεχνολογία eConversion και το λογισμικό EcoStruxure Microgrid Advisor για να δημιουργήσει μια ειδική λύση FFR, που θα βοηθούσε στη διαμόρφωση ενός ασφαλούς δικτύου.
Από την αρχή, το έργο διήρκεσε δώδεκα μήνες για να δοκιμαστεί, να επικυρωθεί και να τεθεί σε λειτουργία η μονάδα, η οποία αύξησε σημαντικά τη λειτουργική απόδοση της υπάρχουσας δεξαμενής UPS Galaxy VX της Aeven. Χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, το eConversion της εταιρείας, που προσφέρει απόδοση έως και 99% χωρίς να διακυβεύεται η διαθεσιμότητα και η σταθερότητα των data centers, η Aeven μείωσε τη σπατάλη ενέργειας του UPS κατά 68% ετησίως.
ΤοEcoStruxure Microgrid Advisor της Schneider Electric, ένα λογισμικό που βασίζεται στο cloud, επιτρέπει στις εταιρείες να ελέγχουν και να αυτοματοποιούν τους ενεργειακούς πόρους – χρησιμοποιώντας αλγόριθμους πρόβλεψης.
Βιώσιμη καινοτομία 
Μελλοντικά η Aeven σχεδιάζει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής για να συμπεριλάβει δυνατότητες ισχύος πολλών MW σε περισσότερα data centers – αποδεικνύοντας το σημαντικό ρόλο  που μπορεί να διαδραματίσει ο κλάδος στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας και στην οικοδόμηση ενός πιο βιώσιμου και ανθεκτικού μέλλοντος. Η λύση FFR της Aeven κέρδισε πρόσφατα το βραβείο “Sustainable Data Center project” στα Danish Data Center Industry Awards χάρη στη δέσμευση της εταιρείας να δημιουργήσει θετική για το κλίμα ανάπτυξη και να αξιοποιήσει την καινοτομία για την επίλυση μιας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της Δανίας. Ήταν επίσης υποψήφια για το ετήσιο βραβείο του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Δανίας, που αναγνωρίζει την ψηφιακή δράση προς όφελος της ευρύτερης κοινωνίας.
«Η καινοτομία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της Aeven, αλλά για να καινοτομήσουμε με επιτυχία πρέπει να συνεργαστούμε με εταίρους, όπου υπάρχει αμοιβαία κατανόηση», δήλωσε ο Peter Kristian Soegaard, Data Center Manager της Aeven. Επιπλέον, ανέφερε: «Είναι πολύ σημαντικό για τη Schneider Electric να συμβαδίσει η βιωσιμότητα με την ανθεκτικότητα. Αυτό το έργο, μας έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστούμε και να πρωτοτυπήσουμε, χρησιμοποιώντας καινοτομίες που συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του δικτύου και επηρεάζουν το περιβάλλον θετικά».
«Αποστολή μας είναι να συνεργαζόμαστε με τους πελάτες μας σε θέματα βιωσιμότητας και αποδοτικότητας και  μέσω της βιώσιμης καινοτομίας, η Aeven και η Schneider Electric πέτυχαν κάτι πρωτοποριακό για τη βιομηχανία της Δανίας», δήλωσε ο Marc Garner, SVP, Secure Power Division, Schneider Electric, Europe. Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των τοπικών προμηθευτών ενέργειας και συνεργαζόμενοι στενά με την Aeven, συμβάλλαμε στη δημιουργία μιας λύσης η οποία, εφόσον υιοθετηθεί σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να ωφελήσει τις κοινότητες όχι μόνο στη Δανία, αλλά και παγκοσμίως».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Galaxy VX UPS ή το EcoStruxure Microgrid Advisor επισκεφθείτε τον ιστότοπο.