Εδραιώνει τη θέση της ως ηγέτιδα δύναμη στην αγορά των φωτοβολταϊκών η Ισπανία. Σύμφωνα με μελέτη της Εθνικής Ένωσης Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (Anpier) η χώρα βρίσκεται και πάλι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής ανάπτυξης με 4,7 GW νέας φωτοβολταϊκής ισχύος.
Σύμφωνα με ανάλυση της EnAppSys το 2020 η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ισπανία έφτασε στα 7,1 GW, καταγράφοντας άνοδο 51% συγκριτικά με τα 4,7 GW του 2019.  Μάλιστα σύμφωνα με την REE, τη Ρυθμιστική Αρχή ηλεκτρισμού της Ισπανίας, έως και τις αρχές του Αυγούστου, η Ισπανία παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια μέσω των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που έφτασε τις 9,288 GWh, μέγεθος που ξεπερνάει τη συνολική παραγωγή του 2019.
Ενδεικτικό της άνθησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ειδικότερα σε φωτοβολταϊκά, είναι και το έργο 1,4 δισ. ευρώ της Endesa στην Ισπανία, που αφορά στη μετατροπή ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα σε φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 1585 ΜW και σε αιολικά πάρκα ισχύος 140MW, τα οποία θα συνοδεύονται από σύστημα αποθήκευσης με μπαταρίες ισχύος 160 MW.
Μάλιστα η συγκεκριμένη επένδυση ήταν ένα από τα 1.000 πράσινα έργα που ταυτοποίησε η έκθεση της Ernst & Young  ως έτοιμα να κατασκευαστούν. Τα συγκεκριμένα έργα θα χρειαστούν δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 200 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσουν 2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Στα μεγάλα έργα που έρχονται στην αγορά αυτή είναι και η επένδυση της ισπανικής Iberdrola που θα δημιουργεί στην περιοχή της Καστίγια Λα Μάντσα την πρώτη μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ΑΠΕ για βιομηχανική χρήση στην Ευρώπη όπου θα υπάρχει φωτοβολταϊκό πάρκο 100 μεγαβάτ και σύστημα αποθήκευσης.
Παράλληλα και η Heineken εγκαινίασε ένα φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που θα την κάνουν την πρώτη ζυθοποιεία στην Ισπανία, η οποία βασίζει την παραγωγή της αποκλειστικά σε 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια. 
Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν σχεδόν 150.000 ηλιακούς συλλέκτες που θα παράγουν 82 GWh ετησίως, ενώ τα τέσσερα εργοστάσια και όλα τα γραφεία που διαθέτει η Heineken στην Ισπανία θα λειτουργούν αποκλειστικά με 100% ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια ξεκινώντας ήδη από αυτό το μήνα. Η εταιρεία υπολογίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγονται οι εκπομπές στην ατμόσφαιρα 15.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Γράφει η Χριστίνα Ζαφειρούλη – Πηγή: businessdaily.gr