Κέρδη πιθανότατα άνω των 800 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με ένα ιστορικό ρεκόρ παραγωγής, εκτιμάται ότι θα εμφανίσει για το 2016 ο όμιλος των ΕΛΠΕ.
Αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα ο όμιλος θα καταφέρει να υπερβεί το ρεκόρ των 758 εκατ. ευρώ EBITDA του 2015 (υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του ομίλου), εντούτοις οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα περυσινά κέρδη θα υπερβούν εκτός απροόπτου τα 800 εκατ. ευρώ. Απόρροια της πολύ καλής αυτής εκτιμώμενης επίδοσης είναι και ότι τα ΕΛΠΕ εξετάζουν να δώσουν μέρισμα 20 με 25 σεντς ανά μετοχή.
Τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν στις 23 Φεβρουαρίου, και κύκλοι των ΕΛΠΕ δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους, την οποία αποδίδουν στο ρεκόρ παραγωγής, τις χαμηλές περυσινές τιμές του αργού, τις πολύ καλές τιμές εξαγωγών, τα αποθέματα, και φυσικά στην ισοτιμία ευρώ-δολαρίου.
Εντούτοις η πολύ καλή πορεία των EBITDA του ομίλου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές που έφτασαν στο 60% της συνολικής παραγωγής, όπως και στην επιτεύξη εξισορρόπησης 50%-50% των προμηθειών από traders και από πετρελαιοπαραγωγούς.
Εκτός των σημαντικών συμφωνιών για προμήθεια αργού και προιόντων με μεγάλες διεθνείς εταιρίες, όπως η Ιρανική NIOC, η Ρωσική Rosneft, η Ιρακινή SOMO και η Αιγυπτιακή EGPC, στα σκαριά βρίσκεται και η συνεργασία με την Λιβυή.
Όσο για την παραγωγή, πηγές του ομίλου παραπέμπουν στο ιστορικό ρεκόρ κατά το εννεάμηνο. Τότε, τα διυλιστήρια του ομίλου είχαν σημειώσει αύξηση παραγωγής κατά 19% στα 3,9 εκατ. τόνους, την υψηλότερη επίδοση ιστορικά, αξιοποιώντας πλήρως την υψηλή διαθεσιμότητα των μονάδων και καταγράφοντας υπεραπόδοση σε σχέση με τα ενδεικτικά περιθώρια.