Συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την ταχύτερη δυνατόν προμήθεια και διανομή στους δήμους του νέου εξοπλισμού ανακύκλωσης, κόστους 100 εκα. ευρώ που εξασφάλισε η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, μέσω ΕΣΠΑ, ζήτησε ο περιφερειάρχης, κ. Γ. Πατούλης από τους αναδόχους των εκτελεστεστικών συμβάσεων. Τις συμβάσεις συνυπέγραψε ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Β. Κόκκαλης, παρουσία του περιφερειάρχη, ο οποίος επισήμανε τον σταθερό  και γρήγορο βηματισμό της Περιφέρειας στην κατεύθυνση να καταστεί «πράσινη Περιφέρεια» με μηδενική, εν προκειμένω, επιβάρυνση, των δήμων και των δημοτών.
Με την απόκτηση του εξοπλισμού προσδιορίζονται και τα σημεία ανακύκλωσης, κομβικής σημασίας στην υλοποίηση του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων επί των αρχών της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Κυκλικής Οικονομίας.
Αναφορικά με τον νέο εξοπλισμό που θα αποκτήσουν οι δήμοι, στο πλαίσιο του προγράμματος Χωριστής Συλλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, προβλέπεται η προμήθεια: 15.500 κάδων για συλλογή χαρτιού, 580 υπόγειων Γωνιών ανακύκλωσης διαφόρων τύπων 2-4-5-6 θέσεων, 130 Κέντρων ανακύκλωσης 3-4 θέσεων και 220 έξυπνων Νησίδων και Οικίσκων ανακύκλωσης.
Ειδικότερα οι συμβάσεις αφορούν σε:
  1. Προμήθεια και εγκατάσταση πολυκέντρων ανακύκλωσης και συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης, με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης 4, 5 και 6 ρευμάτων με ενσωματωμένη κονσόλα αναγνώρισης ζύγισης και καταγραφής.
  2. Κόσκια ανακύκλωσης και προμήθεια κάδων για τη συλλογή χαρτιού.
  3. Προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων υπόγειας αποθήκευσης με σύστημα ανύψωσης για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης.
  4. «Έξυπνο» οικίσκο και «Έξυπνη» νησίδα διακριτής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών και βιοαποβλήτων.
Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις αυξημένες δυνατότητες στον τομέα της ανακύκλωσης που διαμορφώνει ο νέος, με άντληση Ευρωπαικών κονδυλίων, εξοπλισμός, επισημαίνει ότι η ανακύκλωση με σταθερά βήματα γίνεται μέρος της καθημερινότητάς μας ενώ οι απαιτήσεις είναι μεγάλες. «Στόχος μας είναι, εντός της επόμενης διετίας να έχουμε διπλασιασμό των ποσοστών ανακύκλωσης στην Αττική και κάλυψη του στόχου του 50% της ανακύκλωσης το 2025. Η ταφή πρέπει να μειωθεί στο 10% ως το 2030. Συνεχίζουμε Αλλάζουμε το τοπίο στην ανακύκλωση, αναδεικνύουμε τους πολίτες πρωταγωνιστές παρέχοντας στους δήμους σύγχρονα εργαλεία, που θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε τους δύσκολους στόχους μας», ανέφερε.