Στο Κίρκοβο της Βουλγαρίας μεταβαίνει σήμερα, Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός προκειμένου να εγκαινιάσει, μαζί με τον Βούλγαρο ομόλογό του, την έναρξη κατασκευής του διασυνδετηρίου αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας – Βουλγαρίας IGB. H έναρξη λειτουργίας του αγωγού αναμένεται το 2020.
Πρόκειτιαι για ένα έργο που θεωρείται σημαντικό για τις συνθήκες ασφαλούς ενεργειακού εφοδιασμού στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο TAP, ο κάθετος διάδρομος, τμήμα του οποίου είναι και ο IGB, ο East-Med, ο πλωτός τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη που σχεδιάζεται, ο σταθμός υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα, ο οποίος πρόσφατα επεκτάθηκε με τρίτη δεξαμενή, είναι έργα που, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή και ενισχύουν τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας. 
Ο διασυνδετήριος αγωγός IGB αποτελεί βασική συνιστώσα της κάθετης διασύνδεσης των Βαλκανίων. Ενισχύει τη θέση της χώρας μας ως ενεργειακού κόμβου για την περιοχή, ενώ στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες.
Θα αντλεί αέριο, τόσο από τον TAP, ο οποίος θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020, όσο και, μελλοντικά, από τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη.  
Με την προώθηση του κάθετου διαδρόμου η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αναβαθμίσει θέση της χώρας μας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και να θέσει τις βάσεις για μια ενεργή πολιτική οικονομικής συν-ανάπτυξης, συνεργασίας και οικονομικής ευημερίας για την περιοχή της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπη. 

Πηγή: naftemporiki.gr