Το επιχειρησιακό σχέδιο της περιόδου 2020 – 2024 έχει ολοκληρώσει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, το οποίο αναμένεται να προστεθεί και στο data room της εταιρίας προκειμένου οι υποψήφιοι διεκδικητές να εξετάσουν τα δεδομένα και φυσικά να αξιολογήσουν τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το business plan περιλαμβάνει επενδύσεις της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και το ακριβές περιεχόμενο του, αναμένεται να οριστικοποιηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, προς το τέλος του Ιουλίου.
Μέσα από την αναπτυξιακή του διάσταση, επιδιώκεται ο μετασχηματισμός της ΔΕΠΑ Εμπορίας από εταιρεία φυσικού αερίου σε ενεργειακή εταιρεία, με ένα χαρτοφυλάκιο προϊόντων και δραστηριοτήτων, διευρυμένο αλλά και προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της ενεργειακής μετάβασης και τους στόχους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Πηγές αναφέρουν ότι προβλέπεται η είσοδος της επιχείρησης στον τομέα των ΑΠΕ αναπτύσσοντας ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 200 MW μειώνοντας έτσι το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα.
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας για το σκοπό αυτό σκοπεύει να συμμετάσχει και στις διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο απόκτησης projects αιολικών.
Επιπλέον, η εταιρεία σχεδιάζει και την επέκταση της και σε δραστηριότητες όπως στο υδρογόνο και το βιομεθάνιο. Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζει και τη δημιουργία του πρώτου πρατηρίου υδρογόνου.
Στο χώρο της αυτοκίνησης, η ΔΕΠΑ Εμπορίας σχεδιάζει και τη διεύρυνση των πρατηρίων με φυσικό αέριο για τα οχήματα (CNG), ενώ μέσω της πρώην ΕΠΑ Αττικής (Φυσικό Αέριο Ελλάδας) προγραμματίζει και την είσοδο στην ηλεκτροκίνηση μέσω της παροχής υπηρεσιών φόρτισης.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν είναι δεσμευτικό της συμφωνίας πώλησης, δηλαδή ο επενδυτής που θα την αποκτήσει δεν είναι υποχρεωμένος να το εκτελέσει. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν αρμόδιοι παράγοντες, φανερώνει τη δυναμική που μπορεί να αποκτήσει η εταιρεία προσθέτοντας υπεραξία και νέα πηγή εσόδων στο νέο ιδιοκτήτη της.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: euro2day.gr