Νέα γεωτρητική καμπάνια, τέσσερα χρόνια μετά από εκείνη του 2022 που είχε οδηγήσει σε τέσσερις ανακαλύψεις που, πλέον, συνθέτουν το κοίτασμα φυσικού αερίου Katlan, ξεκινά το 2026 η Energean στο Ισραήλ.
Αυτήν τη φορά, η εταιρεία προγραμματίζει τις γεωτρήσεις ανάπτυξης Αθηνά και Ζευς, στο πλαίσιο του προγράμματος ανάπτυξης του Katlan, το οποίο προγραμματίζεται να τεθεί στην παραγωγή στο πρώτο 6μηνο του 2027. Οι …δύο Ολύμπιοι θεοί έχουν διαπιστωμένα (2P) αποθέματα 170 εκατ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων είναι φυσικό αέριο που φθάνει τα 26 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, δηλαδή περίπου 5 φορές η ετήσια κατανάλωση της χώρας μας σε φυσικό αέριο. 
Η συνολική επένδυση της 1ης φάσης ανάπτυξης του Katlan, για την οποία έχει λάβει Τελική Επενδυτική Απόφαση η Energean, υπερβαίνει το 1 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 200 εκατ. αφορούν τις συγκεκριμένες γεωτρήσεις. Περί τα 600 με 700 εκατ. δολάρια θα επενδυθούν σε έργα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, όπως λ.χ. οι συνδέσεις με το FPSO “Energean Power”, ενώ περί τα 350 εκατ. δολάρια θα αφορούν αναβαθμίσεις μηχανολογικού εξοπλισμού. Κάποιες από τις συγκεκριμένες επενδύσεις θα χρησιμεύσουν και για την επόμενη φάση ανάπτυξης του Katlan.
Όπως, πάντως, προκύπτει από τη χθεσινή ενημέρωση της εταιρείας προς τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Ισραήλ, στο πλαίσιο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εννεαμήνου, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο το γεωτρύπανο που θα μισθωθεί να πραγματοποιήσει και ερευνητική γεώτρηση. Θυμίζουμε εδώ ότι το Katlan είναι το τρίτο κοίτασμα φυσικού αερίου που θα θέσει σε παραγωγή η Energean. Έχουν προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2022 το Karish και τον Φεβρουάριο φέτος το Karish North, το οποίο το ανακάλυψε η ίδια η εταιρεία το 2019. Με την παραγωγή από αυτά τα κοιτάσματα, καλύπτεται περίπου το 50% των αναγκών του Ισραήλ σε φυσικό αέριο.
Σημειώνεται, τέλος, ότι η Energean δημοσιοποίησε χθες εκτίμηση ότι θα κλείσει το 2024 με ημερήσια παραγωγή μεταξύ 150 και 155 χιλιάδων βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, εκ των οποίων οι περίπου 110 με 115 χιλιάδες θα προέρχονται από τα assets που θα παραμείνουν στην εταιρεία και μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης στην Carlyle των περιουσιακών στοιχείων που η εταιρεία διαθέτει σε Αίγυπτο, Ιταλία και Κροατία. Το 2023, η μέση ημερήσια παραγωγή της Energean είχε διαμορφωθεί στις 123 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: capital.gr