Με βασικούς στόχους την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τη μείωση της εξάρτησης των αυτοκινητοβιομηχανιών από τις ασιατικές χώρες, που σήμερα κυριαρχούν, η Γαλλική προεδρία ανακοίνωσε επενδυτικό σχέδιο 700 εκατ. ευρώ εντός της επόμενης πενταετίας για την προώθηση του κλάδου της ηλεκτροκίνησης.
Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του γαλλογερμανικού σχεδίου για την παραγωγή μπαταριών νέας γενιάς στην Ευρώπη. Τον περασμένο Νοέμβριο η Γερμανία είχε ανακοινώσει επίσης ότι μέχρι το 2022 θα επενδύσει 1 δισ. ευρώ στον τομέα αυτό, όχι μόνο για να περιορίσει την εξάρτησή της από τις ασιατικές αγορές, αλλά και για να διαφυλάξει θέσεις εργασίας που μπορεί να κινδυνεύσουν να χαθούν στη μετάβαση της αυτοκινητοβιομηχανίας από τις μηχανές εσωτερικής καύσης στην ηλεκτροκίνηση.
Το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν υπογράψει μια στρατηγική συμφωνία συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό το σχέδιο, το αποκαλούμενο ‘Airbus των μπαταριών’.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρουσίασε ο όραμά του για την αυτοκίνηση και τη σημασία που έχει ο τομέας αυτός στην ομιλία του στο Γκαλά για το ιωβηλαίο του Διεθνούς Οργανισμού Αυτοκινητοβιομηχάνων (OICA).
Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεσή του να αναπτύξει 100.000 σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων (από περίπου 25.000 σήμερα), υποστηρίζοντας ότι είναι αναγκαίο η Ευρώπη να αποκτήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να παραμείνει στην κούρσα για την ανάπτυξη αυτόνομων αυτοκινήτων.