ΒP: Αδύναμη η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας και το 2016Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας συνέχισε να αυξάνεται με υποτονικό ρυθμό, καθώς η ανάπτυξης της κατανάλωσης στην Κίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, αναφέρει σε έκθεση της η BP.
Σύμφωνα με την βρετανική εταιρεία η παγκόσμια ζήτησης σημείωσε άνοδο 1% το 2016, ρυθμός αντίστοιχος με αυτούς που σημειώθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια και αρκετά κάτω από το μέσο όρο του 1,8% της τελευταίας δεκαετίας.
«Είναι η τρίτη χρόνια που βλέπουμε αδύναμη ανάπτυξη στην παγκόσμια ζήτηση ενέργειας» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής οικονομολόγος της BP, Σπένσερ Ντέιλ, τονίζοντας ότι η πλειοψηφία της ανάπτυξης προέρχεται από τις αναδυόμενες αγορές.
Η αύξηση της ενεργειακής ζήτησης στην Κίνα το 2015 και το 2016 ήταν η ισχυρότερη στον κόσμο, στο 1,2% και 1,3% αντίστοιχα. Ωστόσο, είναι η χαμηλότερη που έχει καταγραφεί στην χώρα από τη διετία 1997-1998.
Εν τω μεταξύ, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέγραψαν την ταχύτερη ανάπτυξη, σημειώνοντας άνοδο 12%. Με βάση τα στοιχεία της BP αντιστοιχούν στο ένα τρίτο της συνολικής αύξησης της ζήτησης.