Υπογράφηκαν, σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, τα συμβόλαια για την κατασκευή και λειτουργία τερματικού αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στο Βασιλικό της Κύπρου.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης, η Εταιρεία Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και η κοινοπραξία JV China Petroleum Pipeline Engineering Co Ltd και METRON S.A., με τις Hudong-Zhonghua Shipbuilding Co. Ltd and Wilhelmsen Ship Management Limited, υπέγραψαν τα συμβόλαια και άνοιξε ο δρόμος για ένα έργο που χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο ενεργειακό έργο στην Κύπρο.
Το έργο προνοεί την κατασκευή πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU), προβλήτα για την πρόσδεση της πλωτής μονάδας, αγωγό επί της προβλήτας και άλλες σχετικές υποδομές.
Η συνολική αξία του έργου ανέρχεται στα 290 εκατ. ευρώ. Ήδη έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση 101 εκατ. ευρώ από την ΕΕ και το χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τη Διευκόλυνση Συνδέοντας την Ευρώπη (Connecting Europe Facility – CEF). 
Η ΑΗΚ θα καταβάλει 43 εκατ. ευρώ με συμμετοχή στο κεφάλαιο της ΕΤΥΦΑ, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί με χρηματοδότηση μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης είπε πως «με την υπογραφή τίθενται οι βάσεις για την υλοποίηση μιας προσπάθειας πολλών χρόνων, η οποία αποτελεί δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο πρόγραμμα διακυβέρνησής του», προσθέτοντας πως «η όλη προσπάθεια πέτυχε γιατί διαχωρίστηκαν τα συμβόλαια σε δύο, της κατασκευής υποδομών και του συμβολαίου προμήθειας υγροποιημένου ΦΑ».
 

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ, Συμών Κασσιανίδης τόνισε πως «σήμερα μπορούμε να πάμε ένα βήμα πάραπέρα», ενώ πρόσθεσε «πως μετά από χρόνια προσπαθειών η Κύπρος μας μπαίνει σε μια νέα εποχή που την οδηγεί στους ευρωπαϊκούς δρόμους της εξέλιξης και στους δρόμους του φυσικού αερίου».