Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική άνοδο κατέγραψε η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ), την περασμένη βδομάδα.
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 11 Μαΐου και 17 Μαΐου ανήλθε στα €41,27/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 41,29% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €79,06/MWh και στα €12,33/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα, επετεύχθη την Παρασκευή, 15 Μαΐου, φτάνοντας τα €47,93/MWh.

Σύμφωνα με ανάλυση του ΙΕΝΕ, η αύξηση της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το άνοιγμα αρκετών επιχειρήσεων λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, οδήγησε την εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού πάνω από τις 808 GWh, σημειώνοντας αύξηση 10%.
Ταυτόχρονα, η ηλεκτροπαραγωγή των μονάδων ΑΠΕ σημείωσε τη 2η χαμηλότερη επίδοση του τρέχοντος έτους, κυρίως εξαιτίας της χαμηλής αιολικής παραγωγής. Οι μονάδες φυσικού αερίου ανέλαβαν να καλύψουν το 40% της ζήτησης, προσεγγίζοντας τις 320 GWh σε εβδομαδιαίο επίπεδο, που αποτελεί υψηλό 16 εβδομάδων.