Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο Δελτίο Ενεργειακής Ανάλυσης του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), που επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ανοδικά κινήθηκε για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα η μέση Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ).
Πιο αναλυτικά, η μέση ΟΤΣ στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14 Ιανουαρίου και 20 Ιανουαρίου ανήλθε στα €80,13/MWh, δηλαδή αυξημένη σε ποσοστιαία βάση κατά 4,90% από τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, με τη μέγιστη και την ελάχιστη ΟΤΣ να διαμορφώνονται στα €145,00/MWh και στα €62,22/MWh αντιστοίχως. Αξίζει να αναφερθεί ότι η υψηλότερη μέση ΟΤΣ, ανά ημέρα, που καταγράφηκε το προηγούμενο επταήμερο, επετεύχθη την Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου, φτάνοντας τα €85,00/MWh.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η μη διαθεσιμότητα λιγνιτικών μονάδων λόγω βλάβης, η πτώση της ηλεκτροπαραγωγής των σταθμών ΑΠΕ (-44 GWh ή -20%), αλλά και οι πολύ υψηλές τιμές στις χώρες των βόρειων διασυνδέσεων οδήγησαν σε περαιτέρω άνοδο της μέσης ΟΤΣ σε εβδομαδιαίο επίπεδο, αν και η ζήτηση υποχώρησε ελαφρώς (-33 GWh ή -2,7%).