Στην «εξάπλωση» του φυσικού αερίου σε «παρθένες» περιοχές της χώρας έχει προχωρήσει ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Η πρόσφατη εγκατάσταση της νέας υποδομής LNG στοΆσπρο Σκύδραςτο αποδεικνύει έμπρακτα ενώ στα «σκαριά» του Διαχειριστή προβλέπονται κι άλλες αντίστοιχες υποδομές, με βάση το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του.
Ο νέος Σταθμός LNG του Άσπρου στην Πέλλα είναι οπρώτος περιφερειακός σταθμόςαποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το τοπικό δίκτυο.
Τα οφέλη της νέας υποδομής
Ο νέος Σταθμός Αποθήκευσης και Αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) στο Άσπρο Σκύδρας που ανέπτυξε ο ΔΕΣΦΑ για την προμήθεια της περιοχής της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας και την τροφοδοσία τοπικού δικτύου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εγκαινιάστηκε στις 12/7. Το έργο αυτό επιτρέπει την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από χρήστες και περιοχές που δε διαθέτουν πρόσβαση στο δίκτυο.
Πρόκειται για τον πρώτο περιφερειακό σταθμό LNG στην Ελλάδα, μέσω του οποίου θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο το τοπικό δίκτυο της Σκύδρας και της Έδεσσας μέχρι την ολοκλήρωση του νέου αγωγού φυσικού αερίου Υψηλής Πίεσης που θα φτάνει έως τη Δυτική Μακεδονία. Αποτελεί μια εξέλιξη της υποδομής «LNGTruckLoading» στη Ρεβυθούσα, η οποία πρώτη «επέτρεψε» την αξιοποίηση του φυσικού αερίου από χρήστες και περιοχές που δε διαθέτουν πρόσβαση στο δίκτυο.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο προϋπολογισμός του έργου ανήλθε στα2 εκατ. ευρώ. Ο Σταθμός θα λειτουργήσει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία ο Αγωγός Δυτικής Μακεδονίας που κατασκευάζει ο ΔΕΣΦΑ παρέχοντας πρόσβαση αρχικά στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια σε υδρογόνο και άλλα ανανεώσιμα αέρια. Ο συγκεκριμένος τύπος εγκατάστασης, όπως αναφέρει ο Διαχειριστής, είναι επαναχρησιμοποιούμενος και μπορεί να μεταφερθεί σε άλλες περιοχές που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου.
Τα οφέλητης καινούργιας αυτής εγκατάστασης είναι πολλαπλά και σημαντικά για την τοπική κοινωνία αλλά και τη βιομηχανία. Αυτοί που θα «απολαύσουν» πρώτοι τα πλεονεκτήματα του σταθμού είναι φυσικά οι ίδιοι οιοικιακοί καταναλωτές, αλλά και καίριες δομές της περιοχής, όπως το Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και βιομηχανικοίχρήστες της περιοχής.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης των εγκαινίων του σταθμού, η CEO του ΔΕΣΦΑ, M.R.Galli, δήλωσε: «Ο νέος Σταθμός LNG στο Άσπρο δίνει άμεση πρόσβαση στο φυσικό αέριο στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, ενισχύοντας σημαντικά την ανταγωνιστικότητα της τοπικής βιομηχανίας και βελτιώνοντας το ανθρακικό της αποτύπωμα.
Ανήκει σε μια νέα γενιά υποδομών αερίου που επιτρέπουν τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και αγορές με έναν ευέλικτο και οικονομικά αποδοτικό τρόπο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για βιομεθάνιο, συμβάλλοντας στην προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Είμαστε περήφανοι που μέσω των υποδομών μας, παρέχουμε αξιόπιστες ενεργειακές λύσεις ώστε η ενέργεια να φτάσει παντού. Παράλληλα, επιτρέπουμε στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία να είναι από τις πρώτες περιφέρειες που θα αξιοποιήσουν τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών αερίων, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες βιώσιμης ανάπτυξης»
Ανάπτυξη κι άλλων υποδομών
Την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης υποδομής στην περιοχή τηςΝάουσαςπροβλέπει το δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2023-2032 του ΔΕΣΦΑ, βάζοντας ένα τέλος στη μέχρι τώρα ανυπαρξία σύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο, μιας και στην περιοχή δεν υπάρχει τροφοδοσία με φυσικό αέριο.
Το έργο αποτελείται προσωρινά από τις απαραίτητες εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας ΥΦΑ για την προμήθεια της περιοχής της Νάουσας, μέχρι να τροφοδοτηθεί από τον Αγωγό Υψηλής Πίεσης της Δυτικής Μακεδονίας.
Οι εγκαταστάσεις στον κλάδο του LNG είναι απαραίτητες για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η έναρξη σχετικών υποδομών σε νέες περιοχές της χώρας σηματοδοτεί μια νέα ενεργειακή εποχήγια αυτές. Κι αυτό γιατί μέσω των νέων εγκαταστάσεων, καθίσταται δυνατή η τροφοδοσία βιομηχανικών καταναλωτών, σταθμών ανεφοδιασμού οχημάτων που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, καθώς και οικιακών και εμπορικών καταναλωτών. Παρόμοιες εγκαταστάσεις ωφελούν, λοιπόν, τόσο την ίδια την περιοχή όσο και τους κατοίκους της, παρέχονταςπρόσβασησεπλήθος χρηστών, σε πρώτη φάση στο φυσικό αέριο και στη συνέχεια σε υδρογόνο και σε άλλα ανανεώσιμα αέρια.
Γράφει η Μαργαρίτα Ασημακοπούλου – Πηγή: liberal.gr