Ανοδικά κινούνται οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου τη Δευτέρα, ανακάμπτοντας από την πτώση της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι θερμοκρασίες πρόκειται να γίνουν ψυχρότερες σε τμήματα της Ευρώπης μετά από μια περίοδο ασυνήθιστης ζέστης.
Ειδικότερα, το συμβόλαιο του φυσικού αερίου παράδοσης Δεκεμβρίου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας του Άμστερνταμ – ευρωπαϊκό σημείο αναφοράς – σημειώνει άνοδο 4,5% στα 102 ευρώ η μεγαβατώρα, μετά τις απώλειες 15% που σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα.
Εν τω μεταξύ, ζητήματα παραγωγής στη Νορβηγία περιορίζουν τις προμήθειες από τη σκανδιναβική χώρα, με δύο ακόμη πεδία να αντιμετωπίζουν προβλήματα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια δικτύου Gassco.
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ήπειρος έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες από τα κανονικά επίπεδα αυτόν τον χειμώνα.
Οι αυξημένες προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), η μειωμένη κατανάλωση από τις βιομηχανίες και οι χειμερινές αποθήκες που έχουν γεμίσει σε μεγάλα ποσοστά έχουν δημιουργήσει ελπίδες ότι η Ευρώπη μπορεί να αποφύγει τις ελλείψεις αυτόν τον χειμώνα, παρόλο που οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου έχουν μειωθεί.
«Οι προοπτικές για το χειμώνα 2022/23 ενισχύθηκαν από έναν πολύ ήπιο Οκτώβριο, με τη ζήτηση να είναι πάνω από 20% χαμηλότερη από τα κανονικά επίπεδα», ανέφεραν οι αναλυτές της Deutsche Bank AG. «Ενώ υπάρχουν κάποιες αβεβαιότητες σχετικά με τη διαθεσιμότητα του LNG κατά το επόμενο έτος, πρόκειται για ένα θετικό σημάδι».
Πολλοί αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι η κρίση απέχει πολύ από το τέλος της, καθώς οι παγκόσμιες προμήθειες φυσικού αερίου παραμένουν περιορισμένες και ο επόμενος χειμώνας θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολος. Αυτό διατηρεί την αγορά σε νευρικότητα για μελλοντική μεταβλητότητα – σε περίπτωση διακοπής της προσφοράς ή ενός κύματος ψύχους – ακόμη και τους επόμενους μήνες.

Πηγή: capital.gr