Φυσικό αέριο από τη Βουλγαρία μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού θα μεταφέρει από τον Ιανουάριο του 2019 και η Elpedison. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής που στρέφεται στην προμήθεια φυσικού αερίου για ιδιοκατανάλωση, αξιοποιώντας το άνοιγμα του ανταγωνισμού στα τρία σημεία εισόδου της χώρας και τις ευκαιρίες που δίνονται για απεξάρτηση από τη ΔΕΠΑ, που αποτελούσε μέχρι πρότινος μοναδικό προμηθευτή της εγχώριας αγοράς.
Ποσότητες φυσικού αερίου μέσω του σταθμού του Σιδηροκάστρου μεταφέρει από πέρυσι η «Μυτιληναίος», η οποία μέσα στον Δεκέμβριο άνοιξε τον ανταγωνισμό και την πύλη των Κήπων μεταφέροντας αέριο μέσω της Τουρκίας.
Την πύλη του Σιδηροκάστρου για απευθείας προμήθεια φυσικού αερίου αξιοποιεί ήδη και η ΗΡΩΝ για την τροφοδοσία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργεί στη Βοιωτία, ενώ από τον Οκτώβριο του 2016 ποσότητες μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού μεταφέρει η Προμηθέας Gaz (όμιλος Κοπελούζου – Gazprom) η οποία έχει αποσπάσει μερίδιο 20% από τη ΔΕΠΑ στην εγχώρια χονδρική αγορά φυσικού αερίου.
Η στροφή της Elpedison στην αναζήτηση νέων προμηθευτών φυσικού αερίου εντάσσεται σε έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για ενίσχυση της θέσης της τόσο στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου όσο και στην επέκτασή της στις γειτονικές αγορές των Βαλκανίων από τη Βουλγαρία μέχρι και την Ουγγαρία.
Η μείωση του κόστους καυσίμου για τη λειτουργία των δύο συμβατικών μονάδων φυσικού αερίου στη Θίσβη Βοιωτίας και στη Θεσσαλονίκη θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας και στον κλάδο της προμήθειας, όπου συγκεντρώνει μερίδιο 3,16% (Οκτώβριος 2018).
Μάλιστα, η Εlpedison, που αποτελεί τον βραχίονα των ΕΛΠΕ και της ιταλικής Edison στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού και στη λιανική φυσικού αερίου, εξετάζει τη δυνατότητα απευθείας προμήθειας και LNG μέσω του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας.
Παράλληλα, αναπροσαρμόζει τη στρατηγική της στο ριτέιλ εντάσσοντας στα σχέδιά της τη διασφάλιση μεριδίων στις αγορές των Βαλκανίων, όπου ήδη πραγματοποιεί εξαγωγές βάζοντας στο πλάνο και την αγορά της Ουγγαρίας.
Σε ό,τι αφορά την εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού, στελέχη της Εlpedison εκτιμούν πως το 2019 θα είναι μια εξίσου δύσκολη χρονιά με αυτή του 2018. Τα επίπεδα της Οριακής Τιμής Συστήματος στην οποία προμηθεύονται ενέργεια οι ιδιώτες πάροχοι και η ΔΕΗ εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν, λόγω των τιμών των ρύπων και των καυσίμων, ενώ και οι τιμές των ΝΟΜΕ αναμένεται να διαμορφωθούν σε υψηλά επίπεδα.
Με αυτά τα δεδομένα, αρμόδια στελέχη της Εlpedison δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την πορεία της λιανικής αγοράς συνολικά και εκτιμούν ότι μέσα στο 2019 θα ενισχυθούν οι τάσεις συγχωνεύσεων και εξαγορών.
Η ίδια η Εlpedison, πάντως, έχει προχωρήσει σε κινήσεις αναδιάρθρωσης του πελατολογίου της, αφήνοντας απ’ έξω πελάτες που είτε δεν πλήρωναν είτε άφηναν αναιμικά περιθώρια κέρδους, επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο θετικά EBITDA στο τέλος της χρονιάς.

Γράφει η Χρύσα Λιάγγου – Πηγή: kathimerini.gr