"

Οι υπουργοί Ενέργειας συμφώνησαν στην ανάγκη να βρεθούν τολμηρές λύσεις στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, σημείωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας (σ.σ. ασκεί την προεδρία της ΕΕ) μετά το τέλος της συνάντησης. Παραδέχτηκε, όμως ότι θα χρειαστούν περισσότερες συζητήσεις.
Οι υπουργοί περιμένουν συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις πριν το τέλος του Σεπτέμβρη σε τέσσερις τομείς:
  1. Χειρισμό των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής ενέργειας. Παράλληλα, επιβολή εισφοράς αλληλεγγύης από εταιρείες ενέργειας για να στηριχθούν οι καταναλωτές.
  2. Η Κομισιόν πρέπει να εισηγηθεί προσωρινά μέτρα παρέμβασης στην αγορά περιλαμβανομένης της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο (σ.σ. δεν προσδιόρισαν το πλαφόν ειδικά στο ρωσικό αέριο).
  3. Η Κομισιόν πρέπει να παρουσιάσει μέτρα για συντονισμένη μείωση της κατανάλωσης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
  4. Θα πρέπει επίσης να παρουσιαστούν προτάσεις για στήριξη της ρευστότητας στην αγορά.
Ο Ζ. Σικέλα δήλωσε ότι είναι έτοιμος να ζητήσει να υπάρξει νέα έκτακτη συνάντηση των υπουργών ενέργειας αν αυτό κριθεί αναγκαίο, πριν το τέλος του μήνα.
Από την πλευρά της, η Κ. Σίμσον, Επίτροπος Ενέργειας, σημείωσε ότι οι αποθήκες της Ευρώπης είναι γεμάτες σε ποσοστό 83%. Όπως είπε πρέπει να μειωθεί «έξυπνα» η κατανάλωση και αυτό σημαίνει στόχευση στις ώρες αιχμής. Θύμισε ότι η Κομισιόν ζητά υποχρεωτική μείωση κατά 5% παράλληλα με το υπόλοιπο πακέτο προτάσεων που ανακοίνωσε στα μέσα της εβδομάδας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πηγή: euro2day.gr