Υπεγράφη την Πέμπτη 14 Μαΐου 2020  στα κεντρικά γραφεία της ΕΔΑ Αττικής, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής και του Δήμου Ραφήνας Πικερμίου για την όδευση του κεντρικού αγωγού παροχής φυσικού αερίου  μέχρι και το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, ξεκινώντας από τον Κόμβο της Ανθούσας.
Πρόκειται για ιστορική στιγμή για ολόκληρη την Ανατολική Αττική , αλλά και το Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, που για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα διεκδικούσε, σχεδίαζε και προχωρούσε μεθοδικά σε τεχνικοοικονομικές  προτάσεις για να υλοποιηθεί ένα έργο πνοής και μια διεκδίκηση των κατοίκων επι 10ετίες.
Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στο Κέντρο της Ραφήνας. Οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Ραφήνας αναμένονται τις αρχές του 2024, με την ΕΔΑ Αττικής να αναλαμβάνει τη σύνδεση του Σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου το οποίο εξυπηρετεί συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Ο Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου Ευάγγελος Μπουρνούς, μετά την υπογραφή του συμφώνου, δήλωσε μεταξύ αλλων:
«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική μπαίνει στο χάρτη του Φυσικού Αερίου. Ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου με την υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής , μπαίνει στο χάρτη φυσικού αερίου. Είναι έργο κολοσσιαίας σημασίας που θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το 2024. Κληροδοτούμε στις γενιές που έρχονται ένα καλύτερο μέλλον, περιβαλλοντικά κυρίως αλλά και οικονομικά. Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες της Ραφήνας και του Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον».
Τα έργα διασύνδεσης, σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Ανθούσας, καταλήγοντας στη Ραφήνα και περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 11,5 km, του δικτύου βασικής υποδομής φυσικού αερίου , προς αυτή την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.
Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το σύνολο των ενδιάμεσων περιοχών (Ντράφι, Χριστούπολη, Σπάτα, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Αρτέμιδα), αλλά και το Κέντρο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, στην πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, ο νέος αγωγός θα μπορεί (με την απαραίτητη επέκταση) να υποστηρίξει μελλοντικά και τις περιοχές: Νέου Βουτζά, Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, δήλωσε:
«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για όλους εμάς στην ΕΔΑ Αττικής. Με το μνημόνιο συνεργασίας που μόλις υπογράψαμε με τον Δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, ανοίγει ο δρόμος για να φτάσει επιτέλους το φυσικό αέριο και στην Ανατολική Αττική. Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου της στις εν λόγω περιοχές, ώστε σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής, να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, σημείωσε:
«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική, ο Δήμος Ραφήνας – Πικερμίου μπαίνουν στο χάρτη φυσικού αερίου, χάρη στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής, για ένα κρίσιμο έργο που θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2024. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τη διοίκηση, το επιστημονικό δυναμικό της ΕΔΑ Αττικής και τον κ. Χατζηγιάννη προσωπικά, που με το όραμα και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν, φτάσαμε στις σημερινές υπογραφές. Αλλά και τον Γιώργο Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής, που ήταν και παραμένουν σημαντικοί αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες Ραφήνας – Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον».
Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων, θα εκπονηθεί η προμελέτη, με τα υποστηρικτικά σχέδια για την οριστικοποίηση της όδευσης του αγωγού και θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες παραχωρήσεις εκτάσεων για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με τους Φορείς, ώστε να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, εντός του πρώτου εξαμήνου του ερχόμενου έτους
Η κατασκευή του κύριου τμήματος μέσης πίεσης του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023, μαζί με τον βρόγχο Χαμηλής Πίεσης του κέντρου της Ραφήνας, ενώ οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων υπολογίζονται για τις αρχές του 2024.