Η Venture Global ανακοίνωσε την υπογραφή δεσμευτικής μακροχρόνιας συμφωνίας χρήσης τερματικού σταθμού (TUA) με την GASTRADE S.A., επιτρέποντας την επαναεριοποίηση και πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τους τερματικούς σταθμούς της Venture Global στη Λουϊζιάνα στις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Βάσει της συμφωνίας, η Venture Global έχει εξασφαλίσει περίπου 1 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA) χωρητικότητας επαναεριοποίησης LNG στο νέο τερματικό σταθμό υποδοχής LNG της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα για πέντε χρόνια, αρχής γενομένης από το 2025. Η δέσμευση της Venture Global θα αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της συνολικής χωρητικότητας του τερματικού σταθμού, δηλαδή περίπου 12 φορτία ετησίως.
Ο νέος τερματικός σταθμός υποδοχής FSRU LNG της Αλεξανδρούπολης και ο ‘Κάθετος Διάδρομος’ θα είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρέχοντας μια νέα οδό για την εισαγωγή εναλλακτικών προμηθειών φυσικού αερίου στην περιοχή. Κρίσιμα έργα ενεργειακής υποδομής στην Ελλάδα έχουν υποστηριχθεί εν μέρει από ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση, καθώς και από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω του Development Finance Corporation (DFC).
«Η Venture Global είναι ενθουσιασμένη που επεκτείνει τη χωρητικότητα επαναεριοποίησης μας στην Ευρώπη μέσω του νέου τερματικού σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης στην Ελλάδα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Venture Global, Mike Sabel. «Αυτή η κίνηση ενισχύει περαιτέρω την επιχειρηματική μας δραστηριότητα, αυξάνοντας τα περιουσιακά μας στοιχεία κατά μήκος της αλυσίδας εφοδιασμού LNG, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής, της αποστολής και της επαναεριοποίησης LNG. Ως σημαντικό σημείο εισόδου LNG στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, αυτή η στρατηγικά σημαντική υποδομή θα είναι καθοριστική για την ικανότητα της περιοχής να διαφοροποιήσει την ενέργειά της και να έχει πρόσβαση σε ασφαλείς και αξιόπιστες προμήθειες ενέργειας. Η Venture Global είναι υπερήφανη που υποστηρίζει αυτές τις προσπάθειες ως στρατηγικός εταίρος με όγκους τόσο από το Plaquemines LNG όσο και από το μελλοντικό CP2 LNG»