Οι βλάβες που αντιμετώπισε η εταιρεία κατασκευής ανεμογεννητριών SiemensGamesa τον προηγούμενο μήνα ώθησαν τη μετοχή της SiemensEnergy χαμηλότερα. Τώρα, πολλοί αναλυτές ανησυχούν για τα προβλήματα τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίσει η σχετικά νέα, αυτή, βιομηχανία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ο γερμανικός κολοσσός μίλησε για πολλαπλά προβλήματα στις ανεμογεννήτριές της, με τον CEO της Siemens Energy, Κρίστιαν Μπρουχ, να υπογραμμίζει πως «πολλά προβλήματα της SiemensGamesa είχαν αγνοηθεί και αποκρυφθεί. Είναι πολύ πιο σοβαρά απ’ ό,τι νομίζαμε».
Η μετοχή της SiemensEnergyυποχωρησε κατά37%στις 23 Ιουνίου, παρασύροντας τις μετοχές άλλων εταιρειών του κλάδου λόγου του γενικευμένου πανικού των επενδυτών.
Σύμφωνα με τον αναλυτή της AllianceBernstein, Νίκολας Γκριν,«πρέπει να καταλάβουμε πως η εγκατάσταση νέων συστημάτων είτε στις on–shore είτε, ιδιαίτερα, στις off–shore ανεμογεννήτριες αλλά και η γρήγορη εξέλιξη των συστημάτων αυτών μας έχει οδηγήσει σε ένα δύσκολο σημείο αφού πολλά από αυτά δεν έχουν δοκιμαστεί σε βάθος χρόνου. Πιστεύω πως ολόκληρος ο κλάδος αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα».
Σύμφωνα με το CNBC, το διοικητικό συμβούλιο της SiemensGamesa θα προχωρήσει σε μία «εκτενή τεχνική έρευνα» του προβλήματος η οποίαθα κοστίσει 1 δισ. ευρώ.Η μετοχή της εταιρείας έχει ανακάμψει από τις απώλειές της αλλά παραμένει 33% υπό του επιπέδου του περασμένου μήνα.
Ο κλάδος έχει αναπτυχθεί σημαντικά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μειώνοντας το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής ακόμα και σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά των υδρογονανθράκων, ενώ αυξάνει την αποδοτικότητα με μεγαλύτερες ανεμογεννήτριες, περιορίζοντας συνάμα την εξάρτησή του από τις κρατικές επιδοτήσεις.
«Η μείωση του κόστους αυτή έχει επιτευχθεί μέσω των καινοτομιών στην τεχνολογία των τουρμπίνων και της μηχανικής», ανέφερε ο εκπρόσωπος της WindEurope, Κρίστοφ Ζιπφ,προσθέτοντας πως «πριν από 20 χρόνια, μία τυπική ανεμογεννήτρια θα είχε παραγωγική ικανότητα1 εκατομμυρίου βατ.Σήμερα, οι ευρωπαϊκοί κατασκευαστές δοκιμάζουν τουρμπίνες15 μεγαβάτ.Αυτό σημαίνει πως οι τουρμπίνες έχουν γίνει μεγαλύτερες, δημιουργώντας μεγαλύτερη φθορά στα επιμέρους συστήματά τους».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του StatisticalReviewofWorldEnergy, η ηλεκτροπαραγωγή μέσω ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών αποτέλεσε το 12% του παγκόσμιου συνόλου πέρυσι, με το ποσοστό της αιολικής ενέργειας να έχει αυξηθεί κατά13,5%εξ αυτού.
Ο τομέας είχε πληγεί σημαντικά από την πανδημία του κορωνοϊού, αφού τα lockdowns είχαν περιορίσει τόσο την βιομηχανική δραστηριότητα όσο και την παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση. Τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα είχαν, επίσης, περιορίσει την παραγωγή του πρωτότυπου εξοπλισμού.
Οι κατασκευαστές αυτοί έχουν δεχθεί νέο σοκ λόγω του αυξημένου πληθωρισμούκαι των προβλημάτων των οποίων δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Η WindEurope υπολογίζει πως η αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων έχει αυξήσει την τιμή των ανεμογεννητριών μέχρι και40%την τελευταία διετία.
«Οι ευρωπαϊκές κατασκευαστικές εισήγαγαν ορισμένες βασικές πρώτες ύλες όπως το νικέλιο από την Ρωσία και το ατσάλι από την Ουκρανία. Οι τιμές και των δύο αυξήθηκαν δραματικά μετά από το ξέσπασμα του πολέμου, επιδεινώνοντας τηνενεργειακή κρίσηστην Ευρώπη», σημείωσε ο Ζιπφ, προσθέτοντας πως «το κύριο πρόβλημα με τις εταιρείες αυτές είναι πως πολλές από τις παραγγελίες ανεμογεννητριών δεν είχαν συνδεθεί με τον πληθωρισμό, κάτι το οποίο έφερε τα πάνω-κάτω στην αγορά εάν κανείς αναλογιστεί πως η κάθε παραγγελία έχει μέσο όρο εκπλήρωσης 18 μηνών».
Παρ’ όλα τα προβλήματα, ο Ζιπφ διαφωνεί με τις εκτιμήσεις ορισμένων αναλυτών πως θα δημιουργηθούν διευρυμένα προβλήματα στην αγορά αφού «τα προβλήματα της SiemensGamesa έχουν περιοριστεί στη SiemensGamesa. Οι σοβαρές βλάβες σε τουρμπίνες είναι εξαιρετικά σπάνιες εάν κανείς αναλογιστεί τον αριθμό των ανεμογεννητριών στην Ευρώπη. Ο αυξημένος ανταγωνισμός, όμως, οδηγεί πολλούς κατασκευαστές στην καινοτομία, η οποία ενδέχεται να δημιουργήσει ορισμένα προβλήματα τα οποία θα επιλυθούν σχετικά εύκολα αφού η αγορά αυτή έχει συνηθίσει στην εξελικτική προοπτική και τις συνεχείς δοκιμές».
Σύμφωνα με την ONYXInsight, η οποία παρακολουθεί14.000ανεμογεννήτριεςσε 30 διαφορετικές χώρες, οι περισσότερες τουρμπίνες έχουν διάρκεια ζωής περίπου 20 ετών, αλλά εμπεριέχουν συστήματα τα οποία μπορεί να φθαρούν σε λιγότερο χρόνο.
«Οι βλάβες αυτές δεν οφείλονται στο γεγονός πως τα συστήματα αυτά είναι κακοφτιαγμένα αλλά υπάρχει ένας συμβιβασμός μεταξύ του κόστους της ενέργειας και της αξιοπιστίας τους. Όποιος κατασκευάζει, επενδύει ή χρησιμοποιεί τέτοιες γεννήτριες πρέπει να έχει και μία ρεαλιστική εικόνα όσον αφορά τις βλάβες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει», τόνισε το στέλεχος της ONYX, Ευγενία Γκολίσεβα.
Στις τουρμπίνες οι οποίες κατασκευάζονται το 2023, πάνω από το 40% των κιβωτίων ταχυτήτων τους θα πρέπει να ανταλλαχθούν στα επόμενα 20 χρόνια, όπως και το 20% των ρουλεμάν και το 5% των ελίκων.
Σε ολόκληρο τον κλάδο, το 65% του λειτουργικού κόστους είναι απροσδόκητο, σύμφωνα με την ΟΝΥΧ, η οποία προβλέπει πως αυτό θα αυξηθεί στα$4 δισ. μέχρι το 2029.
«Η αύξηση των αιολικών εγκαταστάσεων ήταν απροσδόκητη και ο τομέας αναγκάστηκε να αναπτυχθεί γρηγορότερα από το αναμενόμενο. Το όλο θέμα είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού, αφού τα δομικά προβλήματα δεν πρόκειται να ξεπεραστούν. Πρέπει να δημιουργηθούν νέα διαγνωστικά συστήματα μέσω των οποίων θα μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτές οι νέες προκλήσεις», συμπλήρωσε η Γκολίσεβα.