Την πορεία του «αγώνα δρόμου προς τις μηδενικές εκπομπές» αλλά και του αντίστοιχου προς την ανθεκτικότητα, σκιαγράφησαν οι συμμετέχοντες στην σχετική συζήτηση για το κλίμα, στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 26 – 29 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας. Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Ο Επικεφαλής Βιωσιμότητας της Google EMEA, Adam Elman επισήμανε ότι η Google έθεσε φιλόδοξους στόχους για μηδέν εκπομπές και αυτό θα επιτευχθεί, όπως είπε, πολύ γρήγορα. Παράλληλα σημείωσε: «Ετησίως υπάρχουν σημεία στα οποία εξακολουθούμε να βασιζόμαστε σε όσα μας δίνει ο πάροχος ενέργειας. Πρέπει έως το 2030 να έχουμε μηδενικό αποτύπωμα. Όποιος χρησιμοποιεί λ.χ. Το Gmail πρέπει να το ξέρει. Συνεργαζόμαστε με πόλεις, Δήμους, αξιοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη. Χρειαζόμαστε τεχνολογίες που θα μας βοηθήσουν να αναλάβουμε δράση. Έχουμε τις λύσεις, πρέπει να τις εφαρμόσουμε. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσως δεν έχουν την πρόσβαση στους πόρους που έχει λ.χ. η Google. Η εταιρεία μας το 2022 εκπόνησε πολλές έρευνες για τάσεις βιωσιμότητας, ως προς το πώς μπορεί να εξοικονομηθεί ενέργεια και να γίνει ανακύκλωση. Πέρσι δημιουργήσαμε το Eco Friendly Routing, για την οικολογικά πιο συμφέρουσα διαδρομή. Είναι κάτι που είχε μεγάλη επιτυχία. Παρόμοιες εφαρμογές προσπαθούμε να δημιουργήσουμε για περιπτώσεις φυσικών καταστροφών. Ωστόσο, πολλά μένει να γίνουν ακόμη».
Η Διευθύντρια ΟΗΕ Αφρικής της Ομάδας Πρωταθλητών για την Κλιματική Αλλαγή, Bogolo Kenewendo, υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ κατόπιν εντολής του ΓΓ σύστησε ειδική επιτροπή για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, ενώ πρόσθεσε: «Έως το 2030 και το 2050 πρέπει να μειωθεί το αποτύπωμα άνθρακα. Μακροπρόθεσμα θα μπορέσουμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Ο ΟΗΕ εισέρχεται σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με τα κράτη – μέλη. Μετέχουμε σε συζητήσεις από την σκοπιά των ανεπτυγμένων χωρών. Πρέπει να υποστηρίζουμε την ατζέντα για το 2027. Δεν μιλάμε για την προστασία της φύσης, μιλάμε για το πώς μπορούμε να προστατεύουμε το περιβάλλον ενώ χτίζουμε. Οι άνθρωποι επιδιώκουν λύσεις και όλοι θέλουν να διαδραματίσουν ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Θα επιδιώξουμε να εμπλέξουμε περισσότερους νέους στις δραστηριότητές μας, να μας μιλήσουν για τις λύσεις που σκέφτονται. Είναι πολλές οι διαφορετικές αφετηρίες αυτών των πολιτικών. Να σκεφτόμαστε και τις χώρες πέραν των συνόρων μας».
Η Ειδικός Σύμβουλος για τα διεθνή δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Sara Minkara, αναφέρθηκε στο Net Zero ως τον στόχο του 2050. «Θα υπάρχουν 30-32 εκατομμύρια κλιματικοί πρόσφυγες έως τότε. Σε 45 χώρες υπάρχει ήδη τεράστιο πρόβλημα. Θα πρέπει να έχουμε βιώσιμες λύσεις για να φτάσουμε έως εκεί. Πολλές από τις λύσεις που αποφασίζονται δεν περιλαμβάνουν καν την προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα είναι βιώσιμες. Πρέπει πάντα να περιλαμβάνουμε τα ΑμεΑ στις συζητήσεις. Η ανθεκτικότητα είναι μεν το κυρίαρχο θέμα, αλλά να μην αποκλείουμε συνεχώς τα ΑμεΑ», τόνισε.
Η ίδια ανέφερε, ακόμη: «Στις ΗΠΑ συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους, ώστε να προβλέπεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ σε κάθε πολιτική μας. Υπάρχουν φορές που δεν έχει προηγηθεί στοχασμός για τα άτομα αυτά. Να ενισχύσουμε τη φωνή των ΑμεΑ».
Από την πλευρά της, η Επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Δικτύων Επικοινωνιών, Περιεχομένου και Τεχνολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ελισάβετ Λιπιάτου, επισήμανε ότι, εισερχόμενοι σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, πρέπει, όπως είπε, να περάσουμε στην κυκλική Οικονομία, σε πιο ευφυείς μεταφορές, σε μειώσεις εκπομπών, ενώ τόνισε: «Είναι δέσμευση της Ε.Ε. να κατακτήσει τους στόχους της Συμφωνίας των Παρισίων. Το πρόγραμμα Έρευνας και Καινοτομίας της Ε.Ε. διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο τα τελευταία έτη. Θα πρέπει να προσαρμοστούμε με μακροπρόθεσμες πρακτικές για περιορισμό του προβλήματος, βλέποντάς το σε παγκόσμιο επίπεδο». Υπενθύμισε ότι η Ε.Ε. τον περασμένο Μάιο πρότεινε στο RePower μέτρα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τρία βασικά νομοθετήματα, εκ των οποίων ένα σχέδιο αφορά την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας», είπε σχετικά.
Τη συζήτηση συντόνισε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Verimpact και Υπεύθυνη Πολιτικής στο Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO, κ. Χριστίνα Δεληγιάννη.