Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Παραγωγών Πετρελαίου και Αερίου ( International Association of Oil and Gas Producers – IOGP), η Ευρώπη διαθέτει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, προκειμένου να καλύψει το 50% της ζήτησής της, για τα επόμενα 25 χρόνια, καθώς σύμφωνα με υπολογισμούς τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου της Γηραιάς Ηπείρου ανέρχονται σε 5.100 δισ. κυβικά μέτρα.
Η διεθνής ενεργειακή εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie πραγματοποίησε ανάλυση των εναπομείναντων όγκων αερίου στην Ευρώπη κατόπιν αιτήματος της IOGP. «Η υπεύθυνη έρευνα και ανάπτυξη των ευρωπαϊκών πηγών φυσικού αερίου έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει ενεργειακό εφοδιασμό, εξειδικευμένες θέσεις εργασίας και κυβερνητικά έσοδα για τις επόμενες δεκαετίες», ανέφερε η IOGP.
Η έκθεση έδειξε ότι το 50% της εκτιμώμενης ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου καλύπτεται επί του παρόντος από την ευρωπαϊκή παραγωγή, αλλά προειδοποίησε ότι η διασύνδεση της αγοράς είναι απαραίτητη εφόσον η Ευρώπη επιθυμεί να αποκομίσει στο μέγιστο τα οφέλη του εναπομένοντος εγχώριου δυναμικού φυσικού αερίου.
Οι ευρωπαϊκοί πόροι θα μπορούσαν να καλύψουν το ένα τρίτο της ζήτησης φυσικού αερίου στην ΕΕ λαμβάνοντας υπόψη και ένα σενάριο μείωσης της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου το 2040, δήλωσε η IOGP προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη σήμερα διαθέτει περίπου 5.100 δισ. κυβικά μέτρα εμπορικά και τεχνικά ανακτήσιμου φυσικού αερίου, ενώ στο ποσό αυτό δεν περιλαμβάνονται 989 δισ. κυβικά μέτρα που προβλέπεται ότι θα ανακαλυφθούν στο άμεσο μέλλον».
«Ωστόσο οι προσδοκίες για πόρους που έχουν αναμένεται να ανακαλυφθούν έχουν αυξηθεί, ωθούμνενες από ευνοϊκές πολιτικές και ενθαρρυντικές προοπτικές στην Κροατία, την Κύπρο, τη Γροιλανδία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία», εξήγησε η Wood Mackenzie.
Παράλληλα, η Wood Machenzie ανέφερε ότι τα θετικά αποτελέσματα των πρόσφατων γύρων αδειοδότησης δείχνουν ότι οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου επενδύουν σε πολλά ευρωπαϊκά πεδία, τόσο σε χερσαίες όσο και σε υπεράκτιες περιοχές, που εμφανίζουν θετικές προοπτικές.
«Τα μη συμβατικά αποθέματα έχουν τη δυνατότητα να προστεθούν σε αυτή την προσπάθεια. Η ευρωπαϊκή δραστηριότητα ερευνών ανακάμπτει από το 2016, με τα ποσοστά επιτυχίας και το κόστος των ανακαλύψεων να φθάνουν στα επίπεδα του 2009-2010», αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρεία.
Η ενεργειακή εταιρεία συμβούλων τονίζει επίσης ότι, από το 2016 έως το 2025, οι επενδύσεις στις έρευνες φυσικού αερίου αναμένεται να ξεπεράσουν τα € 50 δισ. σε ώριμες περιοχές της ΕΕ, δηλαδή ποσό που αντοιστοιχεί περίπου σε € 5 δισ. ετησίως.
Η IOGP δήλωσε ότι οι ίδιοι οι πόροι της Ευρώπης μπορούν να συνεχίσουν να αποτελούν ένα ασφαλές θεμέλιο για την κάλυψη της εγχώριας ζήτησης, το οποίο θα συμπληρώνεται από τους μελλοντικούς αγωγούς και τις εισαγωγές LNG.
«Περισσότεροι κόμβοι φυσικού αερίου χρειάζονται σε ορισμένες περιοχές της Ευρώπης για την παροχή ρευστότητας και διαφάνειας. Η Ευρώπη πρέπει να ανταγωνιστεί άλλες περιφέρειες για να προσελκύσει “upstream” βιομηχανικές επενδύσεις. Ένα σταθερό και προβλέψιμο κανονιστικό περιβάλλον είναι απαραίτητο προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ανάκτηση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου προς όφελος των πολιτών της», ανέφερε η IOGP.