Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η HelleniqEnergy, η Intrakat μέσω του ενεργειακού βραχίονα Ιntra–sEnergy, ο όμιλος Μυτιληναίου μέσω της EgnatiaGroup και τρεις ακόμη εταιρείες περιλαμβάνει η shortlist της ΡΑΑΕΥ για τον πρώτο κύκλο των έργων αποθήκευσης ισχύος 400 MW.
Τo επόμενο καθοριστικό και τελευταίο στάδιο του διαγωνισμού για την ανάπτυξη αυτόνομων μπαταριών θα είναι την ερχόμενη Πέμπτη 10 Αυγούστου, όταν η Ρυθμιστική Αρχή θα εγκρίνει την οριστική λίστα των έργων αφού εξεταστούν προηγουμένως τυχόν ενστάσεις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τη χαμηλότερη προσφορά για λειτουργική ενίσχυση 34.000 ευρώ ανά MW το έτος έδωσε η HelleniqEnergy ενώ την υψηλότερη με 64.100 ευρώ η Ιntrakat. Αισθητά χαμηλότερες όπως άλλωστε αναμενόταν από την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε καθοριστεί στα 115.000 /MW ανά έτος αλλά και από τις προσφορές που υποβλήθηκαν από τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους, οι οποίες κυμάνθηκαν πάνω από τα 64.100 ευρώ έως και 84.600 ευρώ /MW.
Οι εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό επέλεξαν να «σπάσουν» τα έργα τους, προφανώς για να διασφαλίσουν μεγαλύτερες πιθανότητες πρόκρισης. Έτσι, τα πρώην ΕΛΠΕ συμμετείχαν στο διαγωνισμό με τρίαέργα ισχύος 50 MW το πρώτο και από 25 MW τα άλλα δύο στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (δήμος Κορδελιού Ευόσμου). Με δύο έργα από 25 MW έκαστο στο δήμο Καρύστου στην Εύβοια και στη Ροδόπη συμμετείχε η Intrakat ενώ η ΔΕΗ Ανανεώσιμες με 50MW και αντίστοιχα 48MW στην περιοχή της Κοζάνης και της Φλώρινας. Με ένα έργο ισχύος 48 MW συμμετέχει στο διαγωνισμό και η ΑΕΝΑΟΣ Συσσωρευτές Ενεργειακή, η οποία ανήκει στην EgnatiaGroup με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον κ Ιωάννη Καλαφατά ανώτατο στέλεχος της Μυτιληναίος. Υπενθυμίζεται ότι ο κάθε επενδυτής μπορούσε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό με έργα συνολικής ισχύος έως100 ΜW.
Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους επιτυχόντες, στην επόμενη φάση περνούν οι «Ενεργειακή Τεχνική Αναπτυξιακή Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία» με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης, η οποία κατέβηκε με ένα από τα μικρότερα έργο στο διαγωνισμό ισχύος 7,8 MW στην Κοζάνη ζητώντας επιδότηση 58.600 ευρώ/MW. Στην ίδια λίστα φιγουράρουν επίσης οι «ENERGYBANK Ι Ι.Κ.Ε.» στην Στερεά Ελλάδα με 49,99MW, η οποία συστάθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο κι ελέγχεται από την οικογένεια Βασιλειάδη για λειτουργική ενίσχυση 60.800 MW και η Ενεργειακή Κοινότητα «ΜΕΑΓΑΠΗ ΗΛΙΟΣ» Περιορισμένης Ευθύνης με έδρα στο Αγρίνιο ισχύος 8MW για 60.000 ευρώ/MW.
Τα επιλέξιμα έργα θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση για δέκα χρόνια, στη βάση των προσφορών που έχουν υποβάλλει καιθαλάβουν και επενδυτική ενίσχυση ύψους 200.000 ευρώ ανά MW η οποία θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Ο διαγωνισμός για την ανάπτυξη των πρώτων αυτόνομων μπαταριών στη χώρα μας ανοίγει την αγορά της αποθήκευσης και θα ακολουθήσουνδύο ακόμη δημοπρασίες. Μία στα τέλη Σεπτεμβρίου για 300 MW, και μία στο τέλος του έτους για μπαταρίες επίσης 300 MW που προορίζονταιγια εγκατάσταση σε πρώην λιγνιτικές περιοχές (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και Περιφερειακή Ενότητα Μεγαλόπολης Πελοποννήσου).
Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), η αποθήκευση ενέργειας, προβλέπει την εγκατάσταση μονάδων συνολικής δυναμικότητας 8,1 GW έως το 2030 (5,6 GW μπαταρίες και 2,5 GW με την τεχνολογία της αντλησιοταμίευσης).
Είναι ενδεικτικό ότι, συνολικά η ΡΑΑΕΥ μέχρι σήμερα έχει εκδώσειπάνω από 520 άδειες,συνολικής ισχύος άνω από 26 GW εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν μονάδες συσσωρευτών.