Ένα από τα επιχειρήματα κατά της ηλιακής και της αιολικής ενέργειας είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι διαλείπουσες και επομένως αναξιόπιστες, καθώς ο ήλιος δεν λάμπει και ο άνεμος δεν φυσάει συνεχώς.
Η αποθήκευση ενέργειας είναι το κλειδί για την επίτευξη του πλήρους δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την ενεργοδότηση των σύγχρονων βιομηχανικών κοινωνιών. Τώρα, η μητρική εταιρεία της Google συμμετέχει στον αγώνα για την ανάπτυξη καθαρής αποθήκευσης ενέργειας, με το έργο «Μάλτα», που χρησιμοποιεί κρύο αντιψυκτικό και ζεστό αλάτι για την αποθήκευση ενέργειας.
Το έργο «Μάλτα» βασίζεται σε ένα θεωρητικό σύστημα σχεδιασμένο από το βραβευμένο με Νόμπελ φυσικό Ρόμπερτ Λάφλιν, ο οποίος έδειξε ότι θεωρητικά η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί ως θερμότητα σε λιωμένο αλάτι και ως κρύο σε αντιψυκτικό.
Το σύστημα αποθήκευσης έχει μερικά βασικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να εγκαθίσταται σχεδόν οπουδήποτε και της δυνατότητας να διαρκεί περισσότερο από τις μπαταρίες ιόντων λιθίου. Το σύστημα θα μπορούσε επίσης να είναι οικονομικά αποδοτικό όσο τα νέα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και άλλες υπάρχουσες μέθοδοι αποθήκευσης καθαρής ενέργειας.
Η Google ανακοίνωσε από τώρα το νέο έργο επειδή θέλει να κατασκευάσει μια πρωτότυπη μονάδα για τον έλεγχο του τρόπου με τον οποίο η αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας μπορεί να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό δίκτυο.
Η Tesla και άλλες εταιρείες αναπτύσσουν επίσης λύσεις αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς διάφορα κράτη προσπαθούν να ενσωματώσουν περισσότερη αιολική και ηλιακή ενέργεια στο ηλεκτρικό τους δίκτυο.
Πηγή: www.naftemporiki.gr