Στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ εκτινάχθηκαν τον Ιούλιο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες του αέρα και των ωκεανών, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής της ΕΕ Copernicus.
Τα νέα στοιχεία εντείνουν τις ανησυχίες των επιστημόνων, σε μια εποχή που το θερμόμετρο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, ο ΟΗΕ δηλώνει ότι έχουμε μπει «στην περίοδο του βρασμού» και ο πλανήτης έχει εισέλθει σε αχαρτογράφητα νερά, όσον αφορά το κλίμα.
Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus της ΕΕ (C3S) δήλωσε την Τρίτη ότι η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα τον Ιούλιο επιβεβαιώθηκε ότι είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί.
Ο Ιούλιος βρέθηκε να είναι κατά 1,5 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο για την περίοδο 1850-1900 και 0,33 βαθμούς Κελσίου θερμότερος από τον προηγούμενο θερμότερο μήνα του Ιουλίου 2019.
Ζεσταίνονται οι θάλασσες
Εν τω μεταξύ, οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας συνέχισαν να αυξάνονται τον Ιούλιο, μετά από μια μακρά περίοδο ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών που εκτείνονται από τον Απρίλιο. Για ολόκληρο τον μήνα, η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας του πλανήτη ήταν 0,51 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 1991 έως το 2020.
Τα δεδομένα, τα οποία συγκεντρώνονται από μετρήσεις μέτρηση δορυφόρων, πλοίων, αεροσκαφών και μετεωρολογικών σταθμών σε όλο τον κόσμο, ακολουθούν μια σειρά από κύματα καύσωνα που σπάνε ρεκόρ σε πολλές περιοχές.
Τεράστιες περιοχές της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας υποφέρουν από καύσωνα τις τελευταίες εβδομάδες , ενώ οι χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν κατακλυστεί από θερμοκρασίες ρεκόρ στη μέση του χειμώνα.
«Αυτά τα αρχεία έχουν τρομερές συνέπειες τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη που εκτίθεται σε όλο και πιο συχνά και έντονα ακραία γεγονότα», δήλωσε η SamanthaBurgess, αναπληρώτρια διευθύντρια του C3S.
Το C3S και ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ αναγνώρισαν πρόσφατα τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουλίου ως την πιο καυτή περίοδο τριών εβδομάδων που έχει καταγραφεί ποτέ.