Ισχυρή αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου αποτελεί η δεύτερη επενδυτική κίνηση του αμερικανικού κολοσσού στον χώρο του upstream, της Chevron.
Η Chevron, η δεύτερη μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρείας παγκοσμίως με Market Capitalization της τάξεως των 300 δισ. ευρώ, επέστρεψε δύο μήνες μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος για το θαλάσσιο block «Νότια της Πελοποννήσου» και χτυπά… τώρα άλλα δύο υπεράκτια οικόπεδα νότια της Κρήτης.
«Το Βήμα της Κυριακής» είχε αποκαλύψει τις προθέσεις του αμερικανικού πετρελαϊκού κολοσσού, και μέσα στην περασμένη εβδομάδα οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σταύρος Παπασταύρου ανακοίνωσε αφενός την εκδήλωση ενδιαφέροντος της Chevron για τα δύο θαλάσσια blocks «Νότια της Κρήτης Ι» και «Νότια της Κρήτης ΙΙ», αφετέρου την αποδοχή της πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση.
Τους επόμενους μήνες χάρη και στην τεχνογνωσία και την εμπειρία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για τα δύο blocks, ενώ πιο σύντομα αναμένεται και εκείνος για την παραχώρηση «Νότια της Πελοποννήσου».
Γεωπολιτική ισχύς από αμερικανικό άξονα
Η νέα επενδυτική κίνηση της Chevron, σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, σηματοδοτεί επί της ουσίας την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι οι κινήσεις της Chevron ήταν σε γνώση του State Department, ενώ τονίζουν φυσικά και την ερευνητική δραστηριότητα που έχει αναπτύξει στα άλλα δύο θαλάσσια blocks της Κρήτης «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» και «Δυτικά της Κρήτης» ο άλλος αμερικανικός κολοσσός στο upostream, η ExxonMobil.
Στρατηγική επιλογή η Ανατολική Μεσόγειος
Η αμερικανικών συμφερόντων Chevron έχει δραστηριότητες σε πάνω από 25 χώρες παγκοσμίως (Αίγυπτο, Ανγκόλα, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Καναδάς, Κύπρο, κ.ά.) και διαθέτει σημαντική εμπειρία σε γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού, όπως στον Κόλπο του Μεξικού και τη Βραζιλία. Η εταιρεία έχει αναδείξει την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ως περιοχή στρατηγικής σημασίας και προτεραιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η εκδήλωση ενδιαφέροντος επισφραγίζει το ενδιαφέρον της εταιρείας να ανακαλύψει περισσότερες ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, και αναδεικνύει την πολύ σημαντική δυνητική σημασία της Ελλάδος σε αυτό το εγχείρημα.
Επίσης, σχολιάζουν πηγές, η νέα εξέλιξη αποτελεί μια ακόμα διεθνή αναγνώριση ότι η Ελλάδα αποτελεί έναν αξιόπιστο εταίρο, που σέβεται και τηρεί το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας και διαχειρίζεται σημαντικά θέματα με τη δέουσα προσοχή και νηφαλιότητα.
Το 2025 ολοκληρώνονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες
Το ενδιαφέρον της Chevron εστιάζεται σε συνολικά τρεις περιοχές, μία στα Νότια της Πελοποννήσου που είχε εκδηλωθεί τον Ιανουάριο του 2025 και δύο στα Νότια της Κρήτης, όπου η εταιρεία φιλοδοξεί να αναλάβει τη διαχείριση των ερευνών σε ένα σύνολο περίπου 46 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το γεγονός αυτό θα φέρει τη Chevron στην πρώτη θέση από πλευράς έκτασης των οικοπέδων υπό διαχείριση, με την ExxonMobil να την ακολουθεί με 35.655 τετραγωνικά χιλιόμετρα, την Helleniq Energy με 8.564 τετρ. χλμ,. και την Energean με 2.414 τετρ. χλμ. Συνυπολογίζοντας την Περιοχή Α2, συνολικά προστίθενται 47 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα προς εξερεύνηση. Πρόκειται, συνεπώς, για έναν συνολικό διπλασιασμό των ενεργών θαλάσσιων περιοχών προς έρευνα, γεγονός που αυξάνει σημαντικά και τις πιθανότητες να ανακαλυφθούν εγχώρια κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Με την αποδοχή του συνολικού ενδιαφέροντος της Chevron, της δεύτερης μεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας στον κόσμο, η Ελλάδα επιβεβαιώνει, λένε οι ίδιες πηγές, ότι μπορεί να διαθέτει σημαντικούς φυσικούς ενεργειακούς πόρους κρίσιμους για τη χώρα, την ευρύτερη γειτονιά της και την Ευρώπη και ότι συνεχίζει να αποτελεί έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό, για ορισμένους  από τους μεγαλύτερους επενδυτές στο κόσμο. Η παρουσία και ανταγωνιστική τοποθέτηση των δύο μεγαλύτερων ιδιωτικών ενεργειακών εταιρειών στον κόσμο (ExxonMobil & Chevron) φέρνει την Ελλάδα στο παγκόσμιο προσκήνιο των δυνητικών νέων αγορών.
Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να δρομολογήσει μια σειρά θετικών εξελίξεων όπως:
  1. την περαιτέρω ποιοτική αναβάθμιση των ερευνητικών προγραμμάτων,
  2. τη διατήρηση των εντατικών ρυθμών εξερεύνησης των προηγούμενων πρόσφατων ετών,
  3. τον εμπλουτισμό των γεωλογικών μοντέλων και σεναρίων εξέλιξης της περιοχής με προοπτική να αυξηθούν οι δυνητικοί στόχοι ενδιαφέροντος,
  4. την αύξηση των διαθέσιμων κεφαλαίων για γεωτρήσεις μεγάλου βάθους νερού και συνεπώς τη σημαντική βελτίωση των πιθανοτήτων να εντοπιστούν τα τυχόν αποθέματα υδρογονανθράκων,
  5. την προσέλκυση νέων επενδυτών ή/και την πραγματοποίηση νέων εμπορικών συμφωνιών.
Σημειώνεται ότι η ερευνητική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνεται διαρκώς, όπως αποδεικνύεται από την πλέον πρόσφατη ανακάλυψη φυσικού αερίου της ExxonMobil στην Αίγυπτο, αλλά και την έναρξη ερευνητικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 5 της Κύπρου.

Γράφει ο Χρήστος Κολώνας – Πηγή: tovima.gr