Στηφάση της κατασκευής οδεύει ένα ακόμη μεγάλο ενεργειακό έργο της CeroDevelopment,θυγατρικού βραχίονα του κολοσσιαίου αυστραλιανού fundMacquarieGroup, το οποίο πυκνώνει την επενδυτική παρουσία του στην Ελλάδα.
Πρόκειται για ένα mega φωτοβολταικό πάρκο ισχύος 250 MW στην περιοχή της Θεσσαλίας το οποίο έρχεται να προστεθεί στο πλούσιο υπό ανάπτυξη χαρτοφυλάκιο της CeroDevelopmentHellas, που ανέρχεται πλέον στα 1,8 GW. Το εν λόγω έργο προωθείται από τη θυγατρική «Ιβίσκος Energy Μ.Ι.Κ.Ε.» και μόλις προχθές εξασφάλισε την Α.Ε.Π.Ο. από τοΥΠΕΝ.
Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ εξέδωσε την Α.Ε.Π.Ο. του έργου με τίτλο: «Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Ισχύος 250 MWp» στη θέση «Μπελουλέικα» της Δ.Ε. Φερών, του Δήμου Ρήγα Φεραίου, Π.Ε. Μαγνησίας, Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Εννοείται ότι, όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις,η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων γίνεται σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης και των γνωμοδοτήσεων των φορέων και υπηρεσιών.
Τι περιλαμβάνει το έργο
Φορέας του έργου είναι, όπως προαναφέρθηκε, η «Ιβίσκος Energy Μ.Ι.Κ.Ε.» και αυτό αφορά στην κατασκευή και λειτουργίαφωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Φ.Σ.Π.Η.Ε.) με εγκατεστημένη ισχύ 250 MW και των συνοδών έργων.
Όπως διευκρινίζεται, η παραγόμενη ισχύς του Φ.Σ.Π.Η.Ε. θα διοχετεύεται μέσω ενός Υποσταθμού Υψηλής Τάσης (Υ/Σ Υ.Τ.) 33/150 kV, ο οποίος θα ανεγερθεί εξ’ ολοκλήρου εντός των ορίων του πολυγώνου, στο νοτιοανατολικό όριο του Φ.Σ.Π.Η.Ε. και η διασύνδεση θα πραγματοποιηθεί στις υφιστάμενες εναέριες Γραμμές Μεταφοράς 150 kV του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, Λάρισα-Βόλος & Βόλος ΙΙ-Λάρισα ΙΙ.
Η διασύνδεση του νέου Υ/Σ Υ.Τ. με τις υφιστάμενες Εναέριες Γραμμές θα πραγματοποιηθεί με υπόγεια καλώδια Υ.Τ., με σκοπό την ελάχιστη δυνατή περιβαλλοντική επέμβαση. Το συνολικό μήκος της υπόγειας γραμμής μεταφοράς θα είναι 5,85 χλμ.
Ο Φ.Σ.Π.Η.Ε., ονομαστικής ισχύος 249,988 ΜWp, θα αποτελείται από τα παρακάτω βασικά μέρη:
1) 454.524 φωτοβολταϊκά πλαίσια ονομαστικής ισχύος 550 Wp το καθένα (454.524 x 550 Wp = 249,988 MWp), της εταιρείας Suntech (Bifacial-διπλής όψεως). Τα φωτοβολταϊκά panel θα εγκατασταθούν σε συστήματα στήριξης (τραπέζια). Τοποθετούνται2 σειρές των 28 πλαισίων σε κάθετη διάταξη (portrait), ανά σύστημα στήριξης (τραπέζι), ήτοι 56 πλαίσια, ανά τραπέζι. Συνολικά θα εγκατασταθούν 8.117 τραπέζια (ανωδομή).
2) 1.162 σειριακοί αντιστροφείς (string inverters) του οίκου ΗUAWEI, υπαίθριας τοποθέτησης, υψηλής απόδοσης, χωρίς μετασχηματιστή.
3) 16.233 strings, συνολικά.
4) Καλωδιώσεις και υλικά διασύνδεσης.
5) Περίφραξη οικοπέδων με συρματόπλεγμα.
6) 37, συνολικά, σταθμοί Μ/Σ.
7) Υποσταθμός Ζεύξης (εντός ISOBOX).
8) 2 οικίσκοι ISOBOX (6 m x 2.5 m, έκαστος) για τη στέγαση του μηχανολογικού, ηλεκτρονικού και λοιπού εξοπλισμού της μονάδας, που απαιτεί προστασία από τις καιρικές συνθήκες.
Με στόχο τα 3 GW στην Ελλάδα
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Cero Development έχει υπό υλοποίηση ένα εξαιρετικά μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα με στόχο να διαμορφώσει ένα δυναμικό άνω των 3 GW πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο αυτό, εξασφάλισε πρόσφατα από τη ΡΑΑΕΥ μια ακόμη βεβαίωση παραγωγού για φωτοβολταϊκό σταθμό με ενσωματωμένη διάταξη αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 269,23 MW στο Μαλανδρίνο Φωκίδας. Το έργοπροβλέπεται να έχει εγκατεστημένη χωρητικότητα του σταθμού αποθήκευσης 405,92 MWh και εγγυημένη (ωφέλιμη) χωρητικότητα 400 MWh.
Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο πήρε δύο ακόμη βεβαιώσεις παραγωγού για ισάριθμα φωτοβολταϊκά πάρκα 280 MW και 110 MW σε περιοχές της Φωκίδας και της Θεσσαλίας. Αυτές ήρθαν να προστεθούν σε άλλες τέσσερις βεβαιώσεις παραγωγού που εγκρίθηκαν από την Αρχή στα τέλη Νοεμβρίου, συνολικής ισχύος άνω του 1 GW.
Υπενθυμίζεται ότι η CeroDevelopment εγκαινίασε την παρουσία της στην εγχώρια αγορά των ΑΠΕ με το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 100 MW στην Προσοτσάνη Δράμας, το οποίο εντάσσεται στο πενταετές επενδυτικό σχέδιο «Project Delphini», με το ύψος της επένδυσης να φτάνει τα 60 εκατ. ευρώ. Το έργο θα παράγει 142 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ενώ είναι από τα πρώτα με κλειδωμένο PPA δεκαετούς διάρκειας μετά από συμφωνία με την ελβετική Axpo Solutions.