Η ζήτηση πετρελαίου έχει ήδη κορυφωθεί πιστεύει η BP και γίνεται έτσι η πρώτη μεγάλη πετρελαϊκή, η οποία κηρύσσει το τέλος μίας εποχής διαρκούς αύξησης της κατανάλωσης του ορυκτού καυσίμου, που πολλοί θεωρούσαν ότι θα διαρκέσει ακόμη μία δεκαετία ή και περισσότερο. Η στροφή σε πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας, αλλά και οι σχετικά χαμηλοί ρυθμοίς ανάπτυξης σημαίνουν ότι η «όρεξη» για μαύρο χρυσό δεν μπορεί να ανοίξει άλλο.
Η κατανάλωση πετρελαίου πιθανόν να μην επιστρέψει ποτέ στα επίπεδα, τα οποία βρισκόταν πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορωνοϊού, προειδοποιεί η BP σε έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα, Δευτέρα, στη δημοσιότητα.
Ακόμη και το πιο αισιόδοξο σενάριο της BP θέλει τη ζήτηση να παραμένει «εν πολλοίς αμετάβλητη» για τις δύο επόμενες δεκαετίες, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη η μετάβαση σε έναν κόσμο απεξαρτημένο από τα ορυκτά καύσιμα.
Ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός έρχεται ουσιαστικά να περιγράψει ένα πολύ διαφορετικό μέλλον σε σχέση με εκείνο, που σκιαγραφούν με τις δηλώσεις τους στελέχη άλλων μεγάλων πετρελαιοβιομηχανιών και αξιωματούχων του OPEC, οι οποίοι και θεωρούν ότι το πετρέλαιο είναι το μόνο καύσιμο που μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες ενός αυξανόμενου πληθυσμού και μίας επεκτεινόμενης σε παγκόσμιο επίπεδο μεσαίας τάξης.
Για την BP η πρωτοκαθεδρία του πετρελαίου απειλείται από τις εναλλακτικές, που προσφέρονται σήμερα. Για αυτό και η εταιρεία επιχειρεί τη δική της δυναμική στροφή προς έναν πιο «πράσινο» κόσμο. Μέσα στην επόμενη δεκαετία σχεδιάζει να συρρικνώσει κατά 40% την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου και να δαπανήσει έως και 5 δισ. δολάρια για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Με την εκτίμηση της BP συμφωνεί και η νορβηγική DNVGL, εκ των κορυφαίων συμβουλευτικών εταιρειών στον κλάδο ενέργειας. Σε μελέτη της τον περασμένο Ιούλιο προειδοποιούσε και εκείνη ότι η ζήτηση πετρελαίου κορυφώθηκε πιθανότατα το 2019 και δεν πρόκειται να επιστρέψει ξανά σε αυτά τα επίπεδα. Μάλιστα η νορβηγική εταιρεία εκτιμά ότι το 2050 η παγκόσμια χρήση ενέργειας θα είναι 8% χαμηλότερη σε σχέση με την προ πανδημίας πρόβλεψη.