Για πρώτη φορά, ο αριθμός των ατόμων που απασχολούνται στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει ξεπεράσει τα δέκα εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA).
Συγκεκριμένα, το 2017, 10,3 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονταν στην ανανεώσιμη ενέργεια, με το 60% των θέσεων εργασίας να βρίσκονται στην Ασία. Η ηλιακή ενέργεια ήταν ο μεγαλύτερος εργοδότης με σχεδόν 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Το 2017, η βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δημιούργησε πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον IRENA, που έχει έδρα το Αμπού Ντάμπι. Πρόκειται για μία αύξηση ύψους 5,3% σε σχέση με το 2016.
Οι χώρες με τις περισσότερες θέσεις εργασίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Βραζιλία, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 70% των θέσεων εργασίας στον τομέα.
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του IRENA, Αντνάν Αμίν, η ανανεώσιμη ενέργεια έχει γίνει ένας πυλώνας οικονομικής ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, γεγονός που αντικατοπτρίζεται από τον αυξανόμενο αριθμό θέσεων εργασίας στον τομέα.
Ο αριθμός των θέσεων εργασίας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αυξήθηκε σχεδόν κατά 9% σε σχέση με το 2016, μετά από νέες εγκαταστάσεις 94 γιγαβάτ πέρυσι. Περίπου τα δύο τρίτα, ή 2,2 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ηλιακή ενέργεια βρίσκονται στην Κίνα.
Τα υγρά βιοκαύσιμα είναι ένας άλλος μεγάλος εργοδότης με 1,9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, καθώς και η υδροηλεκτρική ενέργεια με 1,5 εκατομμύριο θέσεις. Οι θέσεις εργασίας στην αιολική βιομηχανία σημείωσαν μικρή μείωση, αριθμώντας 1,15 εκατομμύρια παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την έκθεση, ενώ όλο και περισσότερες χώρες απολαμβάνουν τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη της καθαρότερης ενέργειας, οι περισσότερες κατασκευές συμβαίνουν σε σχετικά λίγες χώρες.
«Τα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης μια όλο και περισσότερο περιφερειακή εικόνα, δείχνοντας ότι στις χώρες όπου υπάρχουν ελκυστικές πολιτικές, τα οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη της ανανεώσιμης ενέργειας είναι πιο εμφανή.
Βασικά, τα στοιχεία αυτά υποστηρίζουν την ανάλυσή μας ότι η αποκεντροποίηση του παγκόσμιου ενεργειακού συστήματος μπορεί να αναπτύξει την παγκόσμια οικονομία και να δημιουργήσει έως και 28 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον τομέα μέχρι το 2050», δήλωσε ο Αμίν.

Πηγή: www.naftemporiki.gr