Υπεγράφη μεταξύ Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων (ΦΟΔΣΑ) Ν. Λάρισας η Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση της μελέτης διαχείρισης των στερεών αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας. Στην υπογραφή της σύμβασης συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κολλάτος, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Η μελέτη είναι προϋπολογισμού 715.000 ευρώ και περιλαμβάνει:
1) Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Π.Ε. Λάρισας, για την εξυπηρέτηση της Διαχειριστικής Ενότητας Π.Ε. Λάρισας
2) Επέκταση ΧΥΤ Π.Ε. Λάρισας ως ΧΥΤΥ, για την ταφή των υπολειμμάτων επεξεργασίας της ΜΕΑ Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αναθεωρημένου ΠΕΣΔΑ
3) Ανάπτυξη Δικτύου Χωριστής Συλλογής Βιοαποβλήτων
Τι ανέφερε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός:
«Πρόκειται για μια ουσιαστική περιβαλλοντική παρέμβαση που ήρθε μέσα από τη δημιουργική συνεργασία με τον ΦΟΔΣΑ και τον πρόεδρό του Αντώνη Γκουντάρα. Η μελέτη εντάχθηκε με προϋπολογισμό 715.000 ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και πρόκειται να οδηγήσει στην κατασκευή μιας νέας μονάδας για την μετατροπή του ΧΥΤΑ Λάρισας σε ΧΥΤΥ (Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) με πλήρη ανακύκλωση. Έτσι ξεκινά η διαδικασία δημοπράτησης και η εκπόνηση της μελέτης».
Τι ανέφερε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, Α. Γκουντάρας:
«Μπαίνει σιγά σιγά σε τροχιά και με τη συνεργασία του Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού, ένα μεγάλο έργο το οποίο θα αλλάξει την διαχείριση των απορριμμάτων στο νομό της Λάρισας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω της Τεχνικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Δήμου Λαρισαίων για την πολύτιμη βοήθεια στο να φτάσουμε να πάρουμε τη χρηματοδότηση και να ξεκινήσουμε το έργο αυτό».
Φορέας πρότασης (κύριος του έργου) είναι ο ΦΟΔΣΑ Λάρισας, Δικαιούχος (Φορέας υλοποίησης) είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας και Φορέας λειτουργίας ο ΦΟΔΣΑ Λάρισας.
Μέσα από την μελέτη αυτή πρόκειται να προκύψουν τα παρακάτω έργα:
Φυσικό αντικείμενο της Πράξης
Με την προτεινόμενη πράξη επιτυγχάνονται:
-
1. Η εναρμόνιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με τον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τον εγκεκριμένο ΕΣΔΑ (ΚΥΑ 51373/4684/25−11−2015) καθώς και η εφαρμογή των στόχων της Οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012.
-
2. Η μείωση του, προς υγειονομική ταφή, ρεύματος απορριμμάτων και κατ’ επέκταση η αύξηση της διάρκειας ζωής του χώρου διάθεσης που λειτουργεί ήδη στην περιοχή, η ανάκτηση υλικών ή/και ενέργειας που μπορούν επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν, η μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και γενικά η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων της Π.Ε. Λάρισας, σύμφωνα με την κείμενη Ελληνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
-
3. Η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για περιβαλλοντικά θέματα.
-
4. Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.