Η αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ και η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πώλησης του ΔΕΣΦΑ, μονοπωλούν το ενδιαφέρον στον ενεργειακό τομέα καθώς και στα δύο αυτά καυτά μέτωπα αναμένονται άμεσες εξελίξεις.
Η αρχή θα γίνει με την κατάθεση στη Βουλή του πολυαναμενόμενου νομοσχεδίου που θα καθορίζει τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα της πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ. Θα ακολουθήσει η κατάθεση των βελτιωμένων προσφορών για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, εκτός απροόπτου μέχρι την Τετάρτη.
Λιγνίτες
Ίσως και σήμερα θα κατατεθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτών της ΔΕΗ, που αποτελεί και την τελευταία νομοθετική εκκρεμότητα σε σχέση με τα ενεργειακά προαπαιτούμενα του μνημονίου. Το νομοσχέδιο ορίζει ότι ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί εντός του έτους ενώ ρυθμίζει θέματα της διαδικασίας αλλά και το εργασιακό.
Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει 9 άρθρα ορίζει ότι θα συσταθούν δύο θυγατρικές της ΔΕΗ, στις οποίες θα περιέλθουν τα περιουσιακά στοιχεία των μονάδων που θα πουληθούν σε βορά (Μελίτη) και νότο (Μεγαλόπολη).
Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός θα γίνει το Μάιο ενώ εκτός από το τίμημα θα συνεκτιμηθούν για την επιλογή κριτήρια όπως εμπειρία, χρηματοοικονομική επάρκεια κλπ. Επίσης στο νομοσχέδιο θα ρυθμίζονται θέματα που αφορούν στο δίκτυο μεταφοράς, τη μεταφορά του προσωπικού των μονάδων από τη ΔΕΗ στις νέες εταιρείες, την αδειοδότηση αλλά και τη διαδικασία αποκατάστασης των πεδίων και των μονάδων μετά το πέρας της λειτουργίας τους.
ΔΕΣΦΑ
Σε ό,τι αφορά την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένει μέχρι αύριο τις βελτιωμένες προσφορές από τα δύο σχήματα που συμμετέχουν στο διαγωνισμό δηλαδή την κοινοπραξία των εταιρειών Snam (Ιταλία), Fluxys (Βέλγιο), Enagas (Ισπανία) και την κοινοπραξία των εταιρειών Reganosa (Ισπανία), Transgaz (Ρουμανία) με την ευρωπαϊκή αναπτυξιακή τράπεζα ανασυγκρότησης EBRD.
Βεβαίως υπάρχει πάντα ενδεχόμενο να ζητηθεί από κάποια πλευρά ολιγοήμερη παράταση, με δεδομένο ότι την περασμένη εβδομάδα είχαμε το Καθολικό Πάσχα, και αυτήν την εβδομάδα το Ορθόδοξο.
Στο διαγωνισμό του ΔΕΣΦΑ το μεγάλο στοίχημα είναι να επιτευχθεί υψηλό τίμημα για την εταιρεία, η οποία εμφάνισε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα το 2017 (καθαρά κέρδη 85,6 εκατ. ευρώ) και διαθέτει στο ταμείο της ισχυρή ρευστότητα 227,77 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση της εταιρείας είχε κατατεθεί από την εταιρεία Socar προσφορά 400 εκατ. ευρώ (περίπου 70 εκατ. πάνω από την τότε ανεξάρτητη αποτίμηση). Ωστόσο, όπως δήλωσε προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Γ. Σταθάκης, οι πρώτες προσφορές ξεπέρασαν την προσφορά που είχε κατατεθεί πριν πέντε χρόνια.

Γράφει ο Χάρης Φλουδόπουλος – Πηγή: www.capital.gr